Herbeleef Groen Goud

Op woensdag 21 februari 2024 vond in het Kasteel van Brasschaat het Climate Café ‘Groen goud’ plaats. Hier kan u terecht voor een beknopte samenvatting van de hoogtepunten van het event. 

Roland Maes

(CEO's 4 Climate)

Roland stak van wal met een korte toelichting over CEO’s 4 Climate en zijn spin-offs. Hij toonde aan dat duurzaamheid niet enkel een extra kost is voor bedrijven, maar dat dit ook opportuniteiten biedt voor je business.

Ann Geerts

(A-Chief)

Ann vertelde ons meer over de verschillende mogelijk interessante subsidies en premies voor kmo’s. Met hun no cure, no pay model en sterke expertise zijn zij je ideale gids in subsidiemogelijkheden.

.

Small steps, but on a big scale

.

Charlotte Van Lent

(GoForest)

GoForest gelooft in kleine stappen op grote schaal. Zij moedigen iedereen aan hun steentje bij te dragen aan een duurzamere toekomst door bomen te planten. Op die manier creëer je een positieve ecologische, sociale en economische impact.

Enkele sfeerbeelden


Herbeleef alles wat je moet weten over CSRD

Op donderdag 8 februari 2024 vond bij ons lid TriFinance een Climate Climate over CSRD-regelgeving plaats. Hier kan u terecht voor een beknopte samenvatting van de hoogtepunten van het event. 

Vind je het nog steeds een uitdaging om alles bij te houden? Ontdek waarom CSRD belangrijk is voor KMO’s in ons blogbericht ‘Alles wat KMO’s moeten weten over CSRD-regelgeving“.

Maaike Van Overmeire

(VLAIO)

Vlaio heeft voor ons de belangrijkste punten van de CSRD-wetgeving samengevat. Heel wat Europese bedrijven zullen deze rapportage moeten invoeren & Vlaio kan ondernemers daarbij in de goede richting sturen. Termen zoals materialiteitstoets en dubbele materialiteit werden uitvoerig besproken.

Mario Matthys

(TriFinance)

De grote referentie in de wereld van CSRD-rapportage, TriFinance, kwamen de te nemen stappen tot compliance verder toelichten. Mario sprak over een totaal van 1134 datapoints, verdeeld over de 10 te rapporteren hoofdstukken. De belangrijkste uitdagingen die hiermee gepaard gaan maar ook de opportuniteiten die bij deze rapportage horen werden toegelicht.

.

“Sustainable reporting is about transformation, not reporting.”

.

Enkele sfeerbeelden


Herbeleef het klimaatcongres

Blik terug op het Klimaatcongres.

Het Klimaatcongres licht al weer achter ons, tijd om terug te blikken op deze inspirerende dag. Verschillende experts waren aan het woord om ons alles rond elektrificatie van het wegtransport en het opzetten van energiegemeenschappen te leren.

Niet alles kunnen onthouden? Wil je je graag nog wat meer verdiepen? Herbeluister elke presentatie hieronder.

Lydia Peeters

Minister van Openbare Werken en Mobiliteit

Haar ministerie speelt een belangrijke rol in de energietransitie van fossiele brandstoffen naar elektrische voertuigen.

Roland Maes

Oprichter en voorzitter CEO’s 4 Climate.

CEO's 4 Climate inspireert en informeert ondernemers over uitdagingen en oplossingen rond elektrificatie, energie-onafhankelijkheid en klimaatbewust werken.

Panelsessie 1:
elektrificatie wegtransport

Johan Driesen

Professor KU Leuven

Mythes en echte bottlenecks voor KMO's bij elektrificatie.

Herbeluister Johan Driesen
Jan Jaeken

Oprichter SamenKlimaatactief

Wat zijn voor KMO's de investeringsopportuniteiten van morgen?

Herbeluister Jan Jaeken
Cedric De Cauwer

Professor VUB

Hoe overinvesteringen te voorkomen?

Herbeluister Cedric De Cauwer

Panelsessie 2: energiegemeenschappen

Frederik Loeckx

Algemeen directeur Flux50

Wat is het potentieel van energiegemeenschappen?

Herbeluister Frederik Loeckx
Philippe Awouters

Directeur SeaCoop

Goede (en minder goede) voorbeelden van energiegemeenschappen

Herbeluister Philippe Awouters
Leen Peeters

Directeur Th!nk E

Energiegemeenschappen: wat zijn ze wel en wat niet?

Herbeluister Leen Peeters

Bekijk de aftermovie

Enkele sfeerbeelden


Herbeleef het EV Drivers Event 2023

Op donderdag 22 en vrijdag 23 juni vond de tweede editie van het EV Drivers Event plaats, georganiseerd door CEO’s 4 Climate.

Of je nu een fervent EV-liefhebber bent of gewoon nieuwsgierig naar elektrische mobiliteit, dit evenement bood een unieke gelegenheid om je kennis te vergroten en je vragen te stellen aan experts op het gebied van elektrisch rijden.

Deze tweedaagse was dé kans om achter het stuur te stappen en een testrit te maken in verschillende elektrische voertuigen om de soepele acceleratie, het stille rijden en de futuristische technologie te ervaren.

Bovendien kon je tijdens dit event ook onze vernieuwde bedrijfssite met het nieuw-aangelegde laadplein en de bijhorende facility ruimte bewonderen.

Kon je er niet bij zijn maar wil je toch graag ons laadplein NRG-Hub verkennen? Kom gerust langs of neem een kijkje op onze website.

Hieronder zetten we al het beeldmateriaal voor u op een rijtje.

Enkele sfeerbeelden

Dit evenement werd mede mogelijk gemaakt dankzij onze standhouders


Recycling & herconditionering @Cardoen

Op donderdag 8 juni 2023 vond bij ons lid Cardoen een Climate Climate over recycling & herconditionering plaats. Hier kan u terecht voor een beknopte samenvatting van de hoogtepunten van het event. 

Kristel Loossens

(Be The Fibre)

Kristel maakte ons bewust van de vervuilende textielindustrie en hoe ze deze met Be The Fibre circulair willen aanpakken. Ze blazen kledij nieuw leven in als accessoires. Benieuwd naar hun producten? Check zeker eens hun online webshop!

Ivo Willems

(Cardoen)

Langer, goedkoper en milieuvriendelijk van je auto genieten? Dat kan door deze te herconditioneren! Ivo liet ons kennismaken met het herconditioneringscentrum van Cardoen.

.

“Als de wind van verandering waait, bouwen sommige windschermen en andere windmolens en we hebben meer windmolens nodig in deze wereld.”

.

Enkele sfeerbeelden


Energietransitie @ Alphatronics

Op donderdag 1 juni 2023 vond bij ons lid Alphatronics een Climate Sessie over de energietransitie plaats. Hier kan u terecht voor een beknopte samenvatting van de hoogtepunten van het event. 

Roland Maes

(CEO's 4 Climate)

Roland ging dieper in op de trends binnen de energietransitie en het belang ervan. De overduidelijke boodschap? NU moeten we actie ondernemen, we mogen niet blijven wachten.

Jasmien Vanvooren

(Alphatronics)

Alphatronics, wie zijn ze en wat doen ze? Jasmien kan je er als CEO alles over vertellen! Daarnaast deed ze ook uit de doeken hoe ze inzetten op duurzaamheid en op welke problemen ze hierbij botsen.

.

Transitie naar hernieuwbare energie is niet alleen een opportuniteit, maar ook een noodzaak.

.

Enkele sfeerbeelden


Mobiliteit & fiscaliteit Gent

Op donderdag 25 mei 2023 vond in de Zebrastraat in Gent het Climate Café over de mobiliteit & fiscaliteit plaats. Hier kan u terecht voor een beknopte samenvatting van de hoogtepunten van het event. 

Sander Hereijgers

(Pluginvest)

Sander stak van wal met de algemene info over de elektrificatie van het wagenpark. Hij gaf meer informatie over: hoe een EV opladen, waar laden, hoe publiek laden werkt én lichtte het wettelijk kader samen met de fiscale voordelen voor bedrijven toe.

Stef Willems

(VIAS)

Stef lichtte de impact van de transitie naar elektrische voertuigen toe. Dit deed hij aan de hand van onder andere de benchmark van EV en de Total Cost of Ownership.

.

Are you ready for the switch to EV? 

.

Freya Vandaele
(Traject)

Freya sprak over de fiscaliteit van het mobiliteitsbudget. Meer bepaald over de bredere mobiliteitsoplossingen dan enkel de wagen.

Enkele sfeerbeelden


CO2-Prestatieladder

Op donderdag 20 april 2023 vond bij Vlerick in Gent het Climate Café over de CO2-Prestatieladder plaats. Hier kan u terecht voor een beknopte samenvatting van de hoogtepunten van het event. Meer informatie over de CO2-Prestatieladder kan u vinden op https://www.co2-prestatieladder.be/nl

Stijn De Ryck

(Cryus BV)

Stijn stak van wal met de algemene info over wat de CO2-Prestatieladder inhoudt en wat dit kan betekenen voor jouw bedrijf.

Lars Rius

(Devagro)

Lars lichtte toe hoe je als energie-intensief bedrijf toch erin kan slagen om voor 80% op hernieuwbare energie te draaien en hoe je jezelf wapent tegen de toekomst op energetisch vlak.

.

De CO2-Prestatieladder moet je gebruiken als tool, het is geen verplichting tot certificering.

.

Maarten Taelemans

(Herbosch-Kiere)

Bij Maarten lag de focus op niveau 4 waarbij ze hun leveranciers, klanten en zusterbedrijven betrekken bij het reduceren van CO2. Herbosch-Kiere gebruikt de CO2-Prestatieladder als motor voor hun ambitieuze klimaatdoelen.

Roland Maes

(CEO's 4 Climate)

Roland sloot het Climate Café af met een korte uitleg over CEO’s 4 Climate en welke rol wij kunnen spelen in de duurzame transitie van bedrijven.

Jana Vanquaquebeke

(Jan De Nul)

Jan De Nul zijn echte experten te noemen met hun niveau 5-certificaat. Zij gaan aan de slag als initiatiefnemer bij CO2-reductie-projecten, wat ook betekent emissies buiten de eigen organisatie.

Enkele sfeerbeelden


Infomoment Green Deal

Op dinsdag 14 maart 2023 vond in VIVES Brugge het infomoment over de Green Deal duurzaam transport plaats. Hier werden de Vlaamse Green Deal, haar doelstellingen en actiepunten uitgebreid toegelicht. Hier kan u terecht voor een beknopte samenvatting van de hoogtepunten van het event. Meer informatie over de Green Deal kan u terugvinden op www.greendeal-duurzaamtransport.be.

Dirk De Fauw

(Burgemeester Stad Brugge)

Burgemeester De fauw opende met zijn speech de sessie en lichtte hun samenwerking met de verschillende partners toe.

Minou Esquenet

(Schepen voor klimaat, energie en milieubeleid, patrimoniumbeheer en smart city - Stad Brugge)

Minou nam de toekomstplannen van Stad Brugge op vlak van verduurzaming voor zich en verduidelijkte hun visie.

.

De huidige vervuiling van het zwaar wegtransport blijft de vooruitgang in de vergroening van onze mobiliteit afremmen

.

André Jurres

(VoltH2)

André toonde ons het potentieel van waterstof in de mobiliteit en wat we moeten voorzien om de nodige infrastructuur uit te bouwen.

Dorine Degryse

(CEO's 4 Climate)

Dorine nam de uiteenzetting van onze Green Deal ‘Zwaar wegtransport met groene EV en H2’ voor haar rekening. Ze behandelde wat een green deal is, wat onze ambities zijn en hoe deze samenwerking jou voordelen kan opleveren. Bepaal als partners zelf de mate van je engagement en rijd mee voor een groener transport.

Frank De Lannoit

(CEO's 4 Climate)

Frank schetste de uitdagingen binnen het zwaar wegtransport en de opportuniteiten die deze met zich meebrengen. Het is duidelijk tijd om een versnelling hoger te schakelen!

De uitdaging is groot, maar ook oplosbaar. En de oplossing is een kans voor bedrijven van hier.

Rijd jij mee voor een groener transport?

Ontdek ons battle plan en what’s in for you via www.greendeal-duurzamemobiliteit.be. Hier kan je ook je interesse doorgeven om mee te werken bij het uitrollen van dit grootschalig actieplan.


Mobiliteit & Fiscaliteit

Op donderdag 16 maart 2023 vond in de Corda Campus ons Climate Café plaats over mobiliteit & fiscaliteit. Tijdens dit event kwamen enkele experts aan het woord, we zetten even voor jou op een rijtje wat er allemaal gezegd werd.

Bart Van Der Pluym

(50five Group by Engie)

We zijn er nog niet, dat is duidelijk. Bart wil met 50five Group een inhaalbeweging doen om voldoende infrastructuur te voorzien om deze nieuwe mobiliteitsbiotoop te laten werken maar daar is een shift in gedrag voor nodig van privé naar publiek laden.

Stef Willems

(VIAS)

Stef ging dieper in op de impact van de transitie naar elektrische voertuigen. Hierin werd duidelijk dat hybride wagens not the way to go zijn maar als je echt iets voor het klimaat wil doen dat je voor een elektrische wagen moet kiezen. Het aandeel elektrische auto’s zijn de laatste tijd dan ook gestegen maar dit zijn voorlopig quasi uitsluitend bedrijfswagens.

.

De positieve impact van hybride wagens is een pak lager dan verwacht, volledig elektrisch is the way to go

.

Jonas Broekaert

(Be United)

Jonas gaf een interactieve sessie over slimme laadoplossingen. Hierbij ging het voornamelijk over de gedragswijziging die nodig is bij het laden waarbij je je manier van laden moet aanpassen aan de functionaliteiten van je route.

Helena De Bruycker

(Traject)

Helena trok het onderwerp open en had het over bredere mobiliteitsoplossingen dan de wagen. Zij stelde het mobiliteitsbudget voor waarbij je een bedrijfswagen omruilt tegen bv. een bijdrage aan huisvestingskosten, een abonnement voor openbaar vervoer of deelwagen of kilometervergoeding te voet/ met de fiets/ step… Dit is een interessant financieel voordeel om aan werknemers te bieden.

Enkele sfeerbeelden