Duurzame Communicatie

Op donderdag 2 februari 2023 vond in het Waregem Event Center ons Climate Café plaats over Duurzame Communicatie Tijdens dit event kwamen enkele experts aan het woord, we zetten even voor jou op een rijtje wat er allemaal gezegd werd.

Sarah Parent

(GoForest)

Sarah palmde ons allemaal in met haar enthousiasme om samen met GoForest bomen te gaan planten en zo iets terug te doen voor de natuur.

Lisa Verzelen

(Artisteeq)

Met de tips van Lisa kunnen we onze weg naar duurzame communicatie alvast beginnen.

.

Be the change, verander & inspireer

.

Gilles De Backer

(Utopia Events)

Dankzij Gilles stonden we even stil bij de do’s en don’ts bij het organiseren van duurzame evenementen.

Gianni Sennesael

(Swap NFC)

Netwerken in een duurzaam jasje? Daarvoor moet je bij Swap NFC zijn! Via hun SWAP-cards kan je op elk moment connecteren met elkaars digitale profiel. Zeg vaarwel tegen papieren visitekaartjes.


Climate Café stroom van eigen kweek 2.3

Op donderdag 19 januari 2022 vond in Hotel Stiemerheide ons Climate Café plaats over stroom van eigen kweek 2.3. Tijdens dit event kwamen enkele experts aan het woord, we zetten even voor jou op een rijtje wat er allemaal gezegd werd.

Wouter Hermans

(Bronsgroen)

Wouter ging dieper in op het belang van investeren in lokale hernieuwbare energie.

Rik Vaesen

(Solenco Power)

Rik introduceerde hun Solenco Power Box, een revolutionaire oplossing voor ons model van energievoorziening. Het ontbrekende product voor de massale opname van hernieuwbare energie.

.

“Energie is het nieuwe hout”

.

Frank De Lannoit

(CEO's 4 Climate)

Frank stelde het nieuwste project ‘Stroom van eigen kweek 2.3’ voor. Een traject waar CEO’s 4 Climate instaat voor energie-ontzorging van bedrijven. Wij begeleiden bedrijven van afnemer naar co-producent van energie in samenwerking met verschillende partners.


Climate Café duurzaam bouwen deel 2

Op donderdag 1 december 2022 vond bij KV Kortrijk ons Climate Café plaats over duurzaam bouwen. Tijdens dit event kwamen enkele experts aan het woord, we zetten even voor jou op een rijtje wat er allemaal gezegd werd.

Bart Gentens

(Aug-e)

Bart vertelde ons hoe we ons vastgoed efficiënter kunnen maken en de energietransitie kunnen helpen. Aug-e doet dit door je gebouw te connecteren met de energiemarkten.

Stijn Dauwe

(Odisee)

Stijn lichtte het onderzoeksproject van Odisee ‘Circulair bouwen’ toe. Aan de hand van hun mobiele unit maken ze circulair bouwen heel concreet voor aannemers met een focus op touch en feel.

.

“Van afnemer van energie naar co-producent van energie, wij staan in voor uw energie-ontzorging”

.

Erik Notermans

(NotermansConsult bv)

NotermansConsult bv biedt een geïntegreerde oplossing aan voor duurzaam gebouwenbeheer: ‘Sustainability is a verb’. Dit is een dienstenaanbod dat gebouweneigenaars- en beheerders in staat stelt een beleid van duurzaam gebouwbeheer uit te werken aan de hand van een partnerplatform.

Roland Maes

(CEO's 4 Climate)

Roland stelde zijn nieuwste project ‘Stroom van eigen kweek 2.3’ voor. Een traject waar CEO’s 4 Climate instaat voor energie-ontzorging van bedrijven. Wij begeleiden bedrijven van afnemer naar co-producent van energie in samenwerking met verschillende partners.


Climate Café hernieuwbare energie

Op donderdag 27 oktober 2022 vond bij Kasteel Brouwerij Vanhonsebrouck ons Climate Café plaats over hernieuwbare energie. Tijdens dit event kwamen enkele experts aan het woord, we zetten even voor jou op een rijtje wat er allemaal gezegd werd.

Philippe Awouters

(Vlaskracht)

Met Philippe verdiepten we ons in de wereld van coöperatief ondernemen en energiedelen voor een versnelde energietransitie.

Jannes Soutaer

(ExtraPower)

Jannes ging in op de core business van Extrapower; zonnepanelen. Hij leerde je de verschillende voordelen van zonne-energie.

.

“Dynamische prijzen; een risico of opportuniteit?”

.

Michel Verschuere

(Yuso)

Michel legde de ins & outs uit van dynamische prijszetting en wanneer deze een opportuniteit kunnen vormen.

Erik Notermans

(NotermansConsult bv)

NotermansConsult bv biedt een geïntegreerde oplossing aan voor duurzaam gebouwenbeheer: ‘Sustainability is a verb’. Dit is een dienstenaanbod dat gebouweneigenaars- en beheerders in staat stelt een beleid van duurzaam gebouwbeheer uit te werken op korte, middellange en lange termijn aan de hand van een partnerplatform.

Frank De Lannoit & Roland Maes

(CEO's 4 Climate)

Frank & Roland stelden hun nieuwste project ‘Stroom van eigen kweek 2.3’ voor. Een traject waar CEO’s 4 Climate instaat voor energie-ontzorging van bedrijven. Wij begeleiden bedrijven van afnemer naar co-producent van energie in samenwerking met verschillende partners.


Climate Café duurzaam bouwen

Op donderdag 29 september 2022 vond bij KRC Genk ons Climate Café plaats over duurzaam bouwen. Tijdens dit event kwamen enkele experts aan het woord, we zetten even voor jou op een rijtje wat er allemaal gezegd werd.

Jean Pierre Wuytack

(Vandersanden)

Jean-Pierre Wuytack streeft naar een klimaatneutrale wereld. Om deze doelstelling te bereiken ontwikkelde hij een circulaire CO2-negatieve bouwsteen, Carbstone genaamd. De carbonisatie-stenen voor binnenmuur, gevel en straat vermijden CO2 die vrijkomt uit het bakproces/cement en nemen CO2 op.

Professor Johan Martens
(KU Leuven)

Hernieuwbare waterstof toegankelijk voor iedereen, overal. Daarvoor staat Solhyd. Johan Martens ontwikkelde in samenwerking met KU Leuven waterstofpanelen die waterstof maken uit licht en lucht.

.

“Toekomst van baksteen ligt in circulariteit”

.

Erik Notermans

(NotermansConsult bv)

NotermansConsult bv biedt een geïntegreerde oplossing aan voor duurzaam gebouwenbeheer: ‘Sustainability is a verb’. Dit is een dienstenaanbod dat gebouweneigenaars- en beheerders in staat stelt een beleid van duurzaam gebouwbeheer uit te werken op korte, middellange en lange termijn aan de hand van een partnerplatform.

Roland Maes

(CEO's 4 Climate)

“De klimaatopwarming is een grote en wereldwijde bedreiging, met een impact op alles en iedereen. We moeten in actie komen om de wereld te redden en dit op alle vlakken. Ook de bouwindustrie heeft een grote impact en kan een verschil maken door duurzamer te werk te gaan.”


Hoe CO2 reduceren in de (zware) transport?

Op donderdag 30 juni 2022 vond in Waregem Expo het evenement plaats over hoe we CO2 kunnen gaan reduceren in de (zware) transport. Een kader waarbinnen later ons EV- & H-project wordt uitgewerkt. Tijdens dit event kwamen enkele experts aan het woord over de verschillende oplossingen om CO2 te kunnen reduceren in de (zware) transport: elektriciteit & waterstof. We zetten even voor jou op een rijtje wat er allemaal gezegd werd.

Frank De Lannoit

(Brugge Geeft Energie)

“Naast de kostenbesparingen die u kunt realiseren, kunt u door brandstof te besparen de CO2-uitstoot van uw trucks aanzienlijk verminderen. Met elke liter diesel die u minder verbruikt, bespaart u 2,6 kg CO2-uitstoot. Ondanks dat het verminderen van CO2-uitstoot niet direct zichtbaar is in uw portemonnee, helpt u mee de CO2-doelstellingen van de EU te behalen en daarmee verdere klimaatverandering tegen te gaan.”

Rudy Vanderperren & Peter Brock
(Manager Marketing Mercedes-Benz Trucks België Luxemburg & CEO Mercedes-Benz Trucks België Luxemburg)

“Natuurlijk zal deze overschakeling op emissievrije voertuigen niet van vandaag op morgen gebeuren. Het zal een overgang zijn. Maar wij zijn ervan overtuigd dat deze overgang zeer snel zal verlopen.”

.

“Elektrisch waar het kan, waterstof waar het moet.”

.

Jackij Aers

(Project Aers)

“Project Aers bouwt aan het tankstation van de toekomst. Wat mag je verwachten? Een bewaakte parking langs de A11 die goed is voor 135 vrachtwagens met 10 ADR plaatsen en 10 laadplaatsen. Deze parking zal volledig uitgerust zijn met restaurant, shop, douches, wasmachines, … om zo een volledige belevenis te creëren.”

Robrecht Bothuyne

(Vlaams volksvertegenwoordiger, schepen Kruisem)

Roland Maes
(Bezieler - CEO's 4 Climate)

“Bij CEO’s 4 Climate zijn we niet alleen denkers, maar ook doeners. Daarom willen ze zelf overgaan tot de aankoop van infrastructuur zoals: EV-truck, H-truck en een mobiel H-tankstation. We nemen grote stappen op nationaal én op internationaal gebied. Zo komen we weer een stapje dichter bij de ondertekening van een Vlaamse Green Deal voor wegtransport.”

Enkele sfeerbeelden


Flanders Green Deal to Sustainable Mobility

Op donderdag 10 maart 2022 vond bij Vives Hogeschool in Kortrijk het evenement plaats over Flanders Green Deal to Sustainable Mobility. Een kader waarbinnen later ons waterstofproject wordt uitgewerkt. Tijdens dit event kwamen 7 experts aan het woord over wat waterstof is, welke oplossingen het biedt voor de mobiliteit van de toekomst en hoe CEO’s 4 Climate dit praktisch wil gaan aanpakken.

We zetten even voor jou op een rijtje wat er allemaal gezegd werd.

Louis Vercauter

(Project Development Manager - CMB.Tech)

“Er is geen gouden kogel die diesel kan vervangen, maar batterijen, waterstof en ammoniak zullen een belangrijke rol spelen als toekomstige brandstoffen. Door waterstof in de luchtinlaat te injecteren, is er minder diesel nodig voor het zelfde vermogen, wat resulteert in minder CO2. Zo zorgen 6 tanks waterstof al voor 30% COreductie.”

Annelies Gorissen
(Sectormanager Energie en Circulaire Economie - POM Limburg)

“Een duurzame mobiliteit bereiken we enkel met een brede omslag op verschillende vlakken. Zoals minder kilometers, slimme logistiek en nul-emissie voertuigen.”

.

 

“Door de Vlaamse overheid is een duidelijke visienota gepubliceerd met focus op waterstof voor verduurzaming industrie (energiebron en grondstof) en zwaar transport. We bekijken de mogelijkheden voor ondersteuning van duurzaam zwaar transport via VLIAO.”  

Kabinet Vlaams Viceminister-president Hilde Crevits

.

Ann Theunissens
(Departement Omgeving)

“Green Deals zijn een initiatief van de Vlaamse overheid om in samenwerking met diverse actoren onze maatschappij te vergroenen. Het gaat om een vrijwillige en ambitieuze overeenkomst tussen bedrijven, organisaties en de overheid om samen op een korte termijn van 3 à 4 jaar duurzame acties te realiseren. Via Green Deals ontstaan kansen om beleidsdoelen en maatschappelijk engagement tot op niveau van de individuele actor te concretiseren.”

Sven Duchatelet
(Head of Engineering - Solenco Power)

“Energieonafhankelijkheid is niet langer een toekomstfantasie, maar kan vandaag al worden gerealiseerd.”

Roland Maes
(Bezieler - CEO's 4 Climate)

“Bij CEO’s 4 Climate zijn we niet alleen denkers, maar ook doeners. Daarom willen we actief bezig zijn met de Flanders Green Deal to Sustainable Mobility doormiddel van werk- en stuurgroepen, input te verkrijgen vanuit diverse meewerkende partijen en onze verschillende doelstelling te concretiseren in acties.“

Frank De Lannoit
(Co-founder - Brugge Geeft Energie)

“Er rijden elke dag 40.000 trucks alleen al op de ring in Antwerpen en dat terwijl het wegverkeer in Vlaanderen 36% van de broeikasgassen veroorzaakt. In Europa rijden er maar lieft 6,2 miljoen trucks. Begin daar maar de rekensom van te maken.

Het is echt hoog tijd om actie te ondernemen, NU. We staan sterk, de kennis is er, de mogelijkheden zijn er, ook de hardware en de goesting zijn er, maar we moeten ons durven smijten, want de aanwezigheid van waterstof is een maatschappelijke noodzaak. Oost-Vlaanderen en Antwerpen gingen ons voor, wij hier in West-Vlaanderen kunnen dat ook!”

Enkele sfeerbeelden


Infoavond waterstof

Op dinsdag 7 december 2021 vond in de W-Box in Waregem de infoavond plaats over waterstof als brandstof en het waterstof convenant. Tijdens dit event kwamen experts aan het woord over wat waterstof is en welke oplossingen het biedt voor de mobiliteit van de toekomst. Het ideale opstapje om ook de plannen van CEO’s 4 Climate voor de opstart van een convenant voor het 1e waterstof tankstation in Zuid-West-Vlaanderen.

We zetten even voor jou op een rijtje wat er allemaal gezegd werd.

Dit zeiden onze experten …

video’s ↓

Laurent Willaert

(Directeur Public Affairs - Febiac)

De gemiddelde hoeveelheid CO2 die op Europees niveau voor nieuwe trucks mag worden uitgestoten daalt elk jaar. Zo gaat de sector geleidelijk naar zero-emissie, om tegen 2040 fossielvrij te zijn. Weliswaar met een combinatie van batterij elektrisch (stedelijk transport) en op waterstof (intercity transport).

“Een anonieme marktconsultatie bij onze Febiac-leden over de evolutie van alternatieve brandstoffen bracht aan het licht dat de installatie van 20 tot 25 waterstoftankstations met 130 H2-pompen tegen 2030 een must is.”

Sam Schotte
(Onderzoeker & docent  Smart Mobility - Vives)

We zitten al in de vierde waterstofgolf, hoog tijd dus om er nu echt werk van te maken. Met Vives voeren we onderzoek en testen uit met een elektrolyzer voor groene waterstof (op basis van wind en zon) en een verbrandingsmotor op waterstof. De chemische en fysische opbouw van waterstof zorgt voor heel wat energie waardoor het efficiënt en multi-inzetbaar is.

“Iedereen zal waterstof nodig hebben om de doelstellingen die door Europa opgelegd werden te halen. West-Vlaanderen is op dit moment een mooie lege vlek qua tankstations. Wij werken met onze expertise graag mee aan projecten om die leegte in te vullen.”

.

 

“HET CONVENANT BRENGT GEBRUIKERS EN INVESTEERDERS SAMEN
VOOR HET EERSTE WATERSTOF TANKSTATION IN ZUID-WEST-VLAANDEREN.

 

.

Philippe Jacquemyns
(Product Manager - Volvo Trucks Belux)

Waarom waterstof voor trucks? Een batterij opladen duurt lang, zelfs met een snellader. Waterstof tanken gaat veel sneller waardoor voor zwaar transport nood zal zijn aan voertuigen met brandstofcellen en dus ook waterstof als brandstof. Een netwerk van tankstations is dus essentieel. Samenwerkingen zoals het convenant van CEO’s 4 Climate zijn cruciaal om toekomstgericht de transportsector verder te verduurzamen.

Om toekomstgericht de evolutie naar waterstof waar te kunnen maken is netwerken en krachten bundelen een must. Volvo Trucks doet dat nu al onder de vorm van een joint-venture met Daimler, om samen volop te kunnen investeren in ontwikkeling. Maar er is absoluut ook steun van de overheid nodig

Chris Lefrère
(Project Manager - WaterstofNet)

“Er is dringend behoefte aan schaalvergroting. Er is al heel wat onderzoek gevoerd, het is nu tijd om van R&D nu naar een leefbaar commercieel aanbod voor de ondernemers te gaan. Echter, zonder financiële overheidssteun, geen energietransitie. Dat is de grote uitdaging voor de Europese markt van zero-emissie vrachtwagens, waar we nu voor staan”.

Frank De Lannoit
(Co-founder - Brugge Geeft Energie)

“In Vlaanderen veroorzaakt het wegverkeer 36% uitstoot van broeikasgassen. Hoog tijd om actie te ondernemen, NU.

We staan sterk, de kennis is er, de mogelijkheden zijn er, ook de hardware en de goesting zijn er, maar we moeten ons durven smijten, want de aanwezigheid van waterstof is een maatschappelijke noodzaak. Oost-Vlaanderen en Antwerpen gingen ons voor, wij hier in West-Vlaanderen kunnen dat ook!”

Roland Maes
(Bezieler - CEO's 4 Climate)

“CEO’s 4 Climate wil businesswise verduurzamen. Onze leden geven het goede voorbeeld. Om het 1e waterstof tankstation in West-Vlaanderen te realiseren is ons doel om 100 geëngageerde bedrijfsleiders samen te brengen in een convenant. Een samenwerking waarbij we een geschikte locatie kiezen op basis van de toekomstige gebruikers. Zo werken we aan een oplossing in het belang van ons klimaat, van onze maatschappij en ook van het bedrijf. “

Waarom een waterstof tankstation?

Kort samengevat…

Enkele sfeerbeelden


EV drivers event

Herbeleef het National EV Drivers Event

Op vrijdag 17 en zaterdag 18 september vond bij Snowball in Kortrijk het eerste National EV Drivers Event plaats, georganiseerd door CEO’s 4 Climate.

Tijdens dit weekend kon worden kennisgemaakt met de nieuwste modellen elektrische voertuigen (EV) als ook diverse oplossingen voor elektrische bedrijfsvloten. Zowel tijdens de B2B- als de B2C-dag, waren tal van laadpaalaanbieders, service providers, dealers en constructeurs aanwezig om bezoekers kennis te laten maken met een elektrische rijervaring en alle extra toebehoren die erbij komen kijken.

Van testritten tot verschillende break-outsessies van KBC Autolease en Luminus of van een netwerknocturne met STERCK. tot een keynote van Minister Van Quickenborne, alles stond tijdens deze inspirerende 2-daagse in het teken van elektrische mobiliteit.

Hieronder zetten we al het beeldmateriaal voor u op een rijtje.

Aftermovie testritten EV drivers event

Lees hier het nieuwsbericht

Reportage Fleet TV

Franstalige reportage

Enkele sfeerbeelden

Dit evenement werd mede mogelijk gemaakt met de steun van onze strategische partners.


Themasessie duurzame mobiliteit

In de hypermoderne en bijna energieneutrale kantoortoren van het Skyline Park in Izegem kwamen donderdag 8 juli heel wat klimaatbewuste ondernemers samen voor de themasessie ‘duurzame mobiliteit’ georganiseerd door CEO’s 4 Climate.

In een paneldiscussie onder leiding van VRT-verkeersdeskundige Hajo Beeckman gaven verschillende experts uit de bedrijfswereld hun mening over de impact en mogelijkheden van het wetsontwerp inzake vergroening van de mobiliteit, toegelicht door Sander Wouters, kabinetslid van minister van Financiën Vincent Van Peteghem.

Tijdens de inspirerende themasessie kwamen er heel wat interessante vragen uit het publiek, bestaande uit bedrijven uit de mobiliteitssector en bedrijven die willen inzetten op hun transitie naar duurzame bedrijfsmobiliteit. Dit zorgde voor een dynamische paneldiscussie die iedereen aan het einde van de avond in zijn eigen bedrijf kon gebruiken.

Sander Wouters
(Kabinetsmedewerker minister van Financiën Vincent Van Peteghem)

“Het doel van het wetsvoorstel is de overstap naar duurzame auto’s te versnellen en onze achterstand ten opzichte van andere EU-landen in te lopen. We werken toe naar een koolstofvrij (bedrijfs)wagenpark en hebben daarom enkele fiscale steunmaatregelen voor laadpaalinfrastructuur in het ontwerp opgenomen om het netwerk en de infrastructuur snel aan te passen.

Met een afbouwplan in de fiscale aftrek willen we ondernemers vandaag stimuleren om deel te nemen aan ons duurzaam en groen mobiliteitsplan dat we tegen 2030 willen en moeten realiseren (in plaats van tegen bv. 2040 zonder maatregelen). Met een versoepeling van het bestaande kader voor het mobiliteitsbudget worden duurzame mobiliteitsoplossingen bovendien steeds toegankelijker in HR-verband.”

.
.

“ALS DE AUTO VAN DE ZAAK ER IS,
MOET HET DUURZAAM/GROEN ZIJN.”

Hajo Beeckman
(Verkeersexpert | VRT NWS)

“De laatste jaren verandert er veel in onze mobiliteit. Er wordt geïnvesteerd in de toekomst. Europa zet de lijnen uit met zijn Green Deal en het programma ‘Fit for 55’. Tegen 2030 moeten we 55 procent minder CO2 uitstoten en België en Vlaanderen zullen moeten volgen met hun eigen klimaatplannen. Tegelijkertijd valt op dat veel bedrijven nu al vooruitkijken en niet wachten op de overheid, maar juist het voortouw nemen. Dit is echt het begin van de evolutie naar een meer groene en duurzame mobiliteit.

Tijdens de themasessie focusten we op de elektrificatie van wagens en het wettelijk kader voor bedrijven: met het wetsontwerp over emissievrije bedrijfswagens van de federale regering gaat het inderdaad heel concreet de goede kant op. Het was dan ook bijzonder leuk om deze themasessie en dit panel in goede banen te leiden.”

Vincent Meerschaert
(General manager | Traject)

“Was mobiliteit vroeger iets dat slechts incidenteel was als bedrijf, nu is het essentieel om toegevoegde waarde te bieden aan nieuwe en huidige werknemers. Denk maar aan de toenemende belangstelling voor alternatieve, duurzame mobiliteitsoplossingen voor young potentials. Als bedrijf geef je niet zomaar een auto van de zaak, je gebruikt het mobiliteitsbudget efficiënt in de war on talent. We moeten flexibel en slim omgaan met een veranderende mindset.”

Steven Beck
(Head of e-mobility | Optimile)

“Dit wetsvoorstel gaat verder dan alleen mobiliteit en bedrijven. Door een opschaling van laadinfrastructuur bij ondernemers te stimuleren, maken we deze nieuwe mobiliteit ook toegankelijk voor derden, en dat in eerste instantie vooral in sterk verstedelijkte gebieden. Maar ook in ons energieverbruik zal er een mentaliteitsverandering plaatsvinden naar meer energie-efficiëntie. We zullen bijvoorbeeld het energieverbruik meer monitoren en het beheer van energiestromen optimaliseren om ook kostenefficiënt te zijn. Ook prijstransparantie, energieopslag en transport zullen daarbij belangrijk zijn.”

Bert Robbens
(Business developer | SiMS Mobility)

“Met SiMS Mobility willen we bedrijven ontzorgen in hun transitie daar naar een duurzaam wagenpark. Het TCO-overzicht wordt voor bedrijven belangrijker dan ooit. Met ons platform bieden we wagenparkbeheerders een instant, hapklaar overzicht van hun mobiliteitsgegevens. Meten is weten en een van de grootste uitdagingen zal zijn om bedrijven ervan te overtuigen dat een duurzame investering inderdaad ook een rendabele investering is. Als dit plan door de politieke wetgevers komt, zal het bezit van voertuigen steeds minder een issue zijn en zullen energiedistributie en autodelen het antwoord en de nieuwe gewoonte zijn.”

Mario Schraepen
(CEO | LinkedCar)

“Ik ben misschien een beetje het buitenbeentje en stel enerzijds bewust de vraag of de mindshift al voldoende aanwezig is bij werknemers om met dit wetsvoorstel een juiste overstap te maken. Veel jong afgestudeerde IT’ers vragen zich immers als 1 van de eerste vragen welke auto ze tot hun beschikking zullen hebben. Anderzijds vind ik het onjuist om elektrisch rijden als “groen” te bestempelen. Het is duurzamer, dus niet groener. Denk maar aan de ontginning van zeldzame edele metalen”

Met dank aan onze sprekers

Enkele sfeerbeelden