Hoe CO2 reduceren in de (zware) transport?

Op donderdag 30 juni 2022 vond in Waregem Expo het evenement plaats over hoe we CO2 kunnen gaan reduceren in de (zware) transport. Een kader waarbinnen later ons EV- & H-project wordt uitgewerkt. Tijdens dit event kwamen enkele experts aan het woord over de verschillende oplossingen om CO2 te kunnen reduceren in de (zware) transport: elektriciteit & waterstof. We zetten even voor jou op een rijtje wat er allemaal gezegd werd.

Frank De Lannoit

(Brugge Geeft Energie)

“Naast de kostenbesparingen die u kunt realiseren, kunt u door brandstof te besparen de CO2-uitstoot van uw trucks aanzienlijk verminderen. Met elke liter diesel die u minder verbruikt, bespaart u 2,6 kg CO2-uitstoot. Ondanks dat het verminderen van CO2-uitstoot niet direct zichtbaar is in uw portemonnee, helpt u mee de CO2-doelstellingen van de EU te behalen en daarmee verdere klimaatverandering tegen te gaan.”

Rudy Vanderperren & Peter Brock
(Manager Marketing Mercedes-Benz Trucks België Luxemburg & CEO Mercedes-Benz Trucks België Luxemburg)

“Natuurlijk zal deze overschakeling op emissievrije voertuigen niet van vandaag op morgen gebeuren. Het zal een overgang zijn. Maar wij zijn ervan overtuigd dat deze overgang zeer snel zal verlopen.”

.

“Elektrisch waar het kan, waterstof waar het moet.”

.

Jackij Aers

(Project Aers)

“Project Aers bouwt aan het tankstation van de toekomst. Wat mag je verwachten? Een bewaakte parking langs de A11 die goed is voor 135 vrachtwagens met 10 ADR plaatsen en 10 laadplaatsen. Deze parking zal volledig uitgerust zijn met restaurant, shop, douches, wasmachines, … om zo een volledige belevenis te creëren.”

Robrecht Bothuyne

(Vlaams volksvertegenwoordiger, schepen Kruisem)

Roland Maes
(Bezieler - CEO's 4 Climate)

“Bij CEO’s 4 Climate zijn we niet alleen denkers, maar ook doeners. Daarom willen ze zelf overgaan tot de aankoop van infrastructuur zoals: EV-truck, H-truck en een mobiel H-tankstation. We nemen grote stappen op nationaal én op internationaal gebied. Zo komen we weer een stapje dichter bij de ondertekening van een Vlaamse Green Deal voor wegtransport.”

Enkele sfeerbeelden


Flanders Green Deal to Sustainable Mobility

Op donderdag 10 maart 2022 vond bij Vives Hogeschool in Kortrijk het evenement plaats over Flanders Green Deal to Sustainable Mobility. Een kader waarbinnen later ons waterstofproject wordt uitgewerkt. Tijdens dit event kwamen 7 experts aan het woord over wat waterstof is, welke oplossingen het biedt voor de mobiliteit van de toekomst en hoe CEO’s 4 Climate dit praktisch wil gaan aanpakken.

We zetten even voor jou op een rijtje wat er allemaal gezegd werd.

Louis Vercauter

(Project Development Manager - CMB.Tech)

“Er is geen gouden kogel die diesel kan vervangen, maar batterijen, waterstof en ammoniak zullen een belangrijke rol spelen als toekomstige brandstoffen. Door waterstof in de luchtinlaat te injecteren, is er minder diesel nodig voor het zelfde vermogen, wat resulteert in minder CO2. Zo zorgen 6 tanks waterstof al voor 30% COreductie.”

Annelies Gorissen
(Sectormanager Energie en Circulaire Economie - POM Limburg)

“Een duurzame mobiliteit bereiken we enkel met een brede omslag op verschillende vlakken. Zoals minder kilometers, slimme logistiek en nul-emissie voertuigen.”

.

 

“Door de Vlaamse overheid is een duidelijke visienota gepubliceerd met focus op waterstof voor verduurzaming industrie (energiebron en grondstof) en zwaar transport. We bekijken de mogelijkheden voor ondersteuning van duurzaam zwaar transport via VLIAO.”  

Kabinet Vlaams Viceminister-president Hilde Crevits

.

Ann Theunissens
(Departement Omgeving)

“Green Deals zijn een initiatief van de Vlaamse overheid om in samenwerking met diverse actoren onze maatschappij te vergroenen. Het gaat om een vrijwillige en ambitieuze overeenkomst tussen bedrijven, organisaties en de overheid om samen op een korte termijn van 3 à 4 jaar duurzame acties te realiseren. Via Green Deals ontstaan kansen om beleidsdoelen en maatschappelijk engagement tot op niveau van de individuele actor te concretiseren.”

Sven Duchatelet
(Head of Engineering - Solenco Power)

“Energieonafhankelijkheid is niet langer een toekomstfantasie, maar kan vandaag al worden gerealiseerd.”

Roland Maes
(Bezieler - CEO's 4 Climate)

“Bij CEO’s 4 Climate zijn we niet alleen denkers, maar ook doeners. Daarom willen we actief bezig zijn met de Flanders Green Deal to Sustainable Mobility doormiddel van werk- en stuurgroepen, input te verkrijgen vanuit diverse meewerkende partijen en onze verschillende doelstelling te concretiseren in acties.“

Frank De Lannoit
(Co-founder - Brugge Geeft Energie)

“Er rijden elke dag 40.000 trucks alleen al op de ring in Antwerpen en dat terwijl het wegverkeer in Vlaanderen 36% van de broeikasgassen veroorzaakt. In Europa rijden er maar lieft 6,2 miljoen trucks. Begin daar maar de rekensom van te maken.

Het is echt hoog tijd om actie te ondernemen, NU. We staan sterk, de kennis is er, de mogelijkheden zijn er, ook de hardware en de goesting zijn er, maar we moeten ons durven smijten, want de aanwezigheid van waterstof is een maatschappelijke noodzaak. Oost-Vlaanderen en Antwerpen gingen ons voor, wij hier in West-Vlaanderen kunnen dat ook!”

Enkele sfeerbeelden


Infoavond waterstof

Op dinsdag 7 december 2021 vond in de W-Box in Waregem de infoavond plaats over waterstof als brandstof en het waterstof convenant. Tijdens dit event kwamen experts aan het woord over wat waterstof is en welke oplossingen het biedt voor de mobiliteit van de toekomst. Het ideale opstapje om ook de plannen van CEO’s 4 Climate voor de opstart van een convenant voor het 1e waterstof tankstation in Zuid-West-Vlaanderen.

We zetten even voor jou op een rijtje wat er allemaal gezegd werd.

Dit zeiden onze experten …

video’s ↓

Laurent Willaert

(Directeur Public Affairs - Febiac)

De gemiddelde hoeveelheid CO2 die op Europees niveau voor nieuwe trucks mag worden uitgestoten daalt elk jaar. Zo gaat de sector geleidelijk naar zero-emissie, om tegen 2040 fossielvrij te zijn. Weliswaar met een combinatie van batterij elektrisch (stedelijk transport) en op waterstof (intercity transport).

“Een anonieme marktconsultatie bij onze Febiac-leden over de evolutie van alternatieve brandstoffen bracht aan het licht dat de installatie van 20 tot 25 waterstoftankstations met 130 H2-pompen tegen 2030 een must is.”

Sam Schotte
(Onderzoeker & docent  Smart Mobility - Vives)

We zitten al in de vierde waterstofgolf, hoog tijd dus om er nu echt werk van te maken. Met Vives voeren we onderzoek en testen uit met een elektrolyzer voor groene waterstof (op basis van wind en zon) en een verbrandingsmotor op waterstof. De chemische en fysische opbouw van waterstof zorgt voor heel wat energie waardoor het efficiënt en multi-inzetbaar is.

“Iedereen zal waterstof nodig hebben om de doelstellingen die door Europa opgelegd werden te halen. West-Vlaanderen is op dit moment een mooie lege vlek qua tankstations. Wij werken met onze expertise graag mee aan projecten om die leegte in te vullen.”

.

 

“HET CONVENANT BRENGT GEBRUIKERS EN INVESTEERDERS SAMEN
VOOR HET EERSTE WATERSTOF TANKSTATION IN ZUID-WEST-VLAANDEREN.

 

.

Philippe Jacquemyns
(Product Manager - Volvo Trucks Belux)

Waarom waterstof voor trucks? Een batterij opladen duurt lang, zelfs met een snellader. Waterstof tanken gaat veel sneller waardoor voor zwaar transport nood zal zijn aan voertuigen met brandstofcellen en dus ook waterstof als brandstof. Een netwerk van tankstations is dus essentieel. Samenwerkingen zoals het convenant van CEO’s 4 Climate zijn cruciaal om toekomstgericht de transportsector verder te verduurzamen.

Om toekomstgericht de evolutie naar waterstof waar te kunnen maken is netwerken en krachten bundelen een must. Volvo Trucks doet dat nu al onder de vorm van een joint-venture met Daimler, om samen volop te kunnen investeren in ontwikkeling. Maar er is absoluut ook steun van de overheid nodig

Chris Lefrère
(Project Manager - WaterstofNet)

“Er is dringend behoefte aan schaalvergroting. Er is al heel wat onderzoek gevoerd, het is nu tijd om van R&D nu naar een leefbaar commercieel aanbod voor de ondernemers te gaan. Echter, zonder financiële overheidssteun, geen energietransitie. Dat is de grote uitdaging voor de Europese markt van zero-emissie vrachtwagens, waar we nu voor staan”.

Frank De Lannoit
(Co-founder - Brugge Geeft Energie)

“In Vlaanderen veroorzaakt het wegverkeer 36% uitstoot van broeikasgassen. Hoog tijd om actie te ondernemen, NU.

We staan sterk, de kennis is er, de mogelijkheden zijn er, ook de hardware en de goesting zijn er, maar we moeten ons durven smijten, want de aanwezigheid van waterstof is een maatschappelijke noodzaak. Oost-Vlaanderen en Antwerpen gingen ons voor, wij hier in West-Vlaanderen kunnen dat ook!”

Roland Maes
(Bezieler - CEO's 4 Climate)

“CEO’s 4 Climate wil businesswise verduurzamen. Onze leden geven het goede voorbeeld. Om het 1e waterstof tankstation in West-Vlaanderen te realiseren is ons doel om 100 geëngageerde bedrijfsleiders samen te brengen in een convenant. Een samenwerking waarbij we een geschikte locatie kiezen op basis van de toekomstige gebruikers. Zo werken we aan een oplossing in het belang van ons klimaat, van onze maatschappij en ook van het bedrijf. “

Waarom een waterstof tankstation?

Kort samengevat…

Enkele sfeerbeelden


EV drivers event

Herbeleef het National EV Drivers Event

Op vrijdag 17 en zaterdag 18 september vond bij Snowball in Kortrijk het eerste National EV Drivers Event plaats, georganiseerd door CEO’s 4 Climate.

Tijdens dit weekend kon worden kennisgemaakt met de nieuwste modellen elektrische voertuigen (EV) als ook diverse oplossingen voor elektrische bedrijfsvloten. Zowel tijdens de B2B- als de B2C-dag, waren tal van laadpaalaanbieders, service providers, dealers en constructeurs aanwezig om bezoekers kennis te laten maken met een elektrische rijervaring en alle extra toebehoren die erbij komen kijken.

Van testritten tot verschillende break-outsessies van KBC Autolease en Luminus of van een netwerknocturne met STERCK. tot een keynote van Minister Van Quickenborne, alles stond tijdens deze inspirerende 2-daagse in het teken van elektrische mobiliteit.

Hieronder zetten we al het beeldmateriaal voor u op een rijtje.

Aftermovie testritten EV drivers event

Lees hier het nieuwsbericht

Reportage Fleet TV

Franstalige reportage

Enkele sfeerbeelden

Dit evenement werd mede mogelijk gemaakt met de steun van onze strategische partners.


Themasessie duurzame mobiliteit

In de ultramoderne en bijna-energie-neutrale kantoortoren van het Skyline Park in Izegem kwamen op donderdag 8 juli heel wat klimaatbewuste ondernemers samen voor de themasessie ‘duurzame mobiliteit’ georganiseerd door CEO’s 4 Climate.

In een panelgesprek onder leiding van VRT verkeersdeskundige Hajo Beeckman, gaven diverse experten uit het bedrijfsleven hun opinie omtrent de impact en de opportuniteiten van het wetsontwerp voor mobiliteitsvergroening, toegelicht door Sander Wouters, kabinetsmedewerker van minister van Financiën Vincent Van Peteghem.

Doorheen de inspirerende themasessie kwamen vanuit het publiek, bestaande uit bedrijven in de mobiliteitssector en bedrijven die willen inzetten op hun transitie naar een duurzame bedrijfsmobiliteit, heel wat interessante vragen. Dit zorgde voor een dynamisch panelgesprek waarmee iedereen op het eind van de avond zelf verder mee aan de slag kan bij zijn of haar bedrijf.

Sander Wouters
(Kabinetsmedewerker minister van Financiën Vincent Van Peteghem)

“Het doel van het wetsontwerp is om de overschakeling naar duurzame wagens te versnellen en onze achterstand t.o.v. de andere EU-landen in te halen. We werken naar een koolstofemissievrij (bedrijfs)wagenpark en hebben daarom ook enkele fiscale ondersteuningen voor laadpaalinfrastructuur meegenomen in het ontwerp, om zo het netwerk en de infrastructuur snel te kunnen aanpassen.

Met een afbouwplan in de fiscale aftrekbaarheid willen we ondernemers vandaag aanmoedigen om mee te werken aan ons duurzaam en groen mobiliteitsplan dat we tegen 2030 willen en moeten halen (ipv tegen bv. 2040 zonder maatregelen). Met een versoepeling van het bestaand kader voor het mobiliteitsbudget zullen bovendien duurzame mobiliteitsoplossingen steeds toegankelijker worden in een HR-context.”

.
.

“ALS DE BEDRIJFSWAGEN ER IS,

MOET HIJ DUURZAAM/GROEN ZIJN.”

Hajo Beeckman
(Verkeersexpert | VRT NWS)

“De laatste jaren verandert er heel wat in onze mobiliteit. Er wordt geïnvesteerd in de toekomst. Europa zet met haar Green Deal en het programma ‘Fit for 55’ de lijnen uit. Tegen 2030 moeten we 55 procent minder CO2 uitstoten, en België en Vlaanderen zullen moeten volgen met eigen klimaatplannen. Tegelijk is het opvallend dat veel ondernemingen al vooruit kijken en niet wachten op de overheid, integendeel, ze nemen het voortouw. Dit is echt de start van de evolutie naar een meer groene en duurzame mobiliteit.

Tijdens de themasessie focusten we op de elektrificatie van wagens en het wettelijk kader voor bedrijven: met het wetsontwerp over de emissievrije bedrijfsvoertuigen van de federale overheid wordt wel degelijk een en ander heel concreet in beweging gezet. Het was dan ook bijzonder fijn om deze themasessie en panel in goede banen te leiden.”

Vincent Meerschaert
(General manager | Traject)

“Waar mobiliteit vroeger iets was waar je als bedrijf maar bijkomstig mee bezig was, is het nu essentieel om een meerwaarde te bieden voor nieuwe en huidige medewerkers. Denk bijvoorbeeld maar aan de toenemende belangstelling voor alternatieve, duurzame mobiliteitsoplossingen voor young potentials. Als bedrijf geef je niet zomaar een bedrijfswagen, je zet het mobiliteitsbudget efficiënt in bij de war on talent. We moeten flexibel zijn en slim omgaan met een wijzigende mindset.”

Steven Beck
(Head of e-mobility | Optimile)

“Dit wetsvoorstel gaat verder dan enkel mobiliteit en bedrijven. Met een opschaling van laadinfrastructuur bij ondernemers te stimuleren, maken we deze nieuwe mobiliteit ook toegankelijk voor derden, en dit in eerste instantie vooral in sterk verstedelijkte gebieden. Maar ook in ons energieverbruik zal een mindset shift plaatsvinden naar meer energie-efficiëntie . Zo zullen we meer het energieverbruik gaan monitoren en het beheer van energiestromen optimaliseren om ook kosten efficiënt te werken. Prijstransparantie, energieopslag en -transport zullen daarbij ook belangrijk zijn.”

Bert Robbens
(Business developer | SiMS Mobility)

“Met SiMS Mobility willen we bedrijven ontzorgen in hun transitie daar een duurzame vloot. Het TCO-overzicht wordt voor bedrijven belangrijker dan ooit. Met ons platform bieden we fleet managers onmiddellijk een hapklaar overzicht van hun mobiliteitsdata. Meten is weten en een van de grootste uitdagingen zal zijn om bedrijven ervan te overtuigen dat een duurzame investering wel degelijk ook een rendabele investering is. Met dit plan dat politieke legislaturen overschrijdt zal vehicule ownership steeds minder aan de orde zijn en krijgen we energiedistributie en deelgebruik van wagens als antwoord en nieuwe gewoonte.”

Mario Schraepen
(CEO | LinkedCar)

“Ik ben misschien wat de vreemde eend in de bijt en stel enerzijds bewust de vraag of de mindshift al voldoende aanwezig is bij werknemers om met dit wetsvoorstel een correcte transitie door te voeren. Heel veel jonge IT afgestudeerden stellen als 1 van de eerste vragen immers welke wagen ze ter beschikking krijgen. Anderzijds vind ik het verkeerd om het elektrisch rijden als “groen” te bestempelen. Het is meer duurzaam, daarom niet meer groen. Denk maar de ontginning van zeldzame edele metalen”

Met dank aan onze sprekers

Enkele sfeerbeelden


Herbeleef het eerste live Climate Café met Zuhal Demir

In de gebouwen van CRM Group in Waregem, waar CEO’s 4 Climate gevestigd is, kwamen op zaterdag 26 juni 2021 heel wat ondernemers en politici samen om andere ondernemers te ontmoeten en elkaar te inspireren.

Iedereen wil zich inzetten voor het klimaat en de toekomst, maar hoe pak je dit als bedrijf concreet aan? Met een politiek kader dat die duurzame bedrijfsvoering mogelijk maakt en stimuleert, met een 5 step climate journey naar CO2-neutraliteit, een groene en efficiënte bedrijfsmobiliteit of in de dagelijkse werking.

De leden van CEO’s 4 Climate zijn doeners die in het klimaatprobleem een opportuniteit zien om oplossingen aan te reiken. Tijdens dit event kwamen alle elementen aan bod om de volgende stap te zetten in hun duurzame transitie.

Zuhal Demir
(NV-A | Vlaams minister van Justitie en Handhaving, omgeving, Energie en Toerisme)

“We kunnen vanuit Brussel veel plannen maken, maar uiteindelijk moet het toch gebeuren op het terrein en in de bedrijven. Initiatieven zoals vandaag bewijzen dat vele Vlaamse bedrijven al sterk bezig zijn met het verminderen van hun impact op het klimaat en op ons leefmilieu. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat sommige Vlaamse sectoren nu reeds tot de meest efficiënte van Europa behoren. Zo werd Vlaanderen recent door de OESO benoemd als een van de best presterende regio’s inzake recyclage en hergebruik. Ondernemers kunnen op mij rekenen om een efficiënt kader te maken zodat zij ten volle hun verantwoordelijkheid kunnen nemen in de transitie die we als maatschappij moeten maken. Zonder een opbod van percentages op papier, maar met concrete maatregelen op het terrein”, zegt Vlaams minister van Omgeving en Energie Zuhal Demir.

Christiaan Gevers Deynoot
(South Pole | Senior Sustainability Advisor)

“Duurzaam ondernemen begint met een visie op de toekomst, een visie op het realiseren van duurzaam concurrentievermogen. Het gaat daarbij om het aanpassen van de organisatie om zaken te doen in lijn met klimaatwetenschap, te profiteren van nieuwe kansen die de transitie biedt en als gevolg daarvan te floreren. Start bij het bepalen van je uitgangswaarde. Wat is je impact op het klimaat en milieu vandaag?”

Bekijk hier de aftermovie

Hans Deprez
(LiveLife/Depicon | yoga coach)

We kunnen dergelijke initiatieven enkel positief toejuichen. Het event was super georganiseerd en is een inspiratie om verder te werking in de richting van een beter klimaat. We waren blij erbij te mogen zijn omdat ook gezondheid deel uitmaakt van een duurzame toekomst en daarbij ons steentje te kunnen bijdragen met de yoga sessies van LiveLife.

Het kader is een aanwinst voor Waregemse ondernemers, een ideale plaats om elkaar te ontmoeten en de krachten te bundelen.

Maarten De Ruyck
(Shop 4 Climate | Marketing Coördinator)

Met Shop 4 Climate bieden we een webshop vol duurzame producten en geschenken aan. We moedigen een duurzame mindset en aankoopbeleid bij bedrijven aan, we zijn de one-stop-shop voor duurzaamheid op de werkvloer. Het hoeven niet altijd grote investeringen te zijn, ook van binnenuit moet er gedragenheid zijn heel het jaar door. En dat kan met ons aanboad met themapakketten, unieke en personaliseerbare producten of een campagne pakket voor diverse gelegenheden doorheen het jaar. Het aanbod wordt samengesteld op basis van verschillende parameters (materiaal, verpakking, label, sociaal aspect, lokale leverancier, etc.) waardoor je altijd zeker bent van een goede duurzame aankoop. En zo werk je mee aan het welzijn van de mens en de planeet. Of zoals wij zeggen: “Happy People, Happy Planet, Happy Company”.

Enkele sfeerbeelden


Terugblik

Op 15 september vond de kick-off plaats van CEO’s 4 Climate. De leden van ons netwerk zien de klimaatopwarming als een probleem dat oplosbaar is. Meer zelfs: ze zien de oplossing als een kans voor hun bedrijf.

Roland Maes (Initiatiefnemer CEO’s 4 Climate)

“Als alle bedrijven zich als influencer gedragen naar hun medewerkers, dan zal reeds een grote groep ervan overtuigd zijn dat we het klimaatprobleem moeten oplossen.”

De kick-off was een talkshow, live gestreamd en de komende week ook dagelijks te zien op Kanaal Z. Verschillende vooraanstaande experts en ondernemers waren aanwezig. Aan de gesprekstafel zaten Alexander De Croo, Pieter Boussemaere, Hans Maertens en Danny Van Assche. Daarnaast waren verschillende ondernemers te gast. Astronaut Frank De Winne volgde online mee vanuit het ESA in Keulen.

Frank De Winne (ESA)

De talkshow werd op gang getrokken door Frank De Winne (ESA): “Wat wetenschappers al jaren voorspellen over het klimaat, ziet er niet goed uit. Helemaal niet goed. Als we houden van de Aarde zoals we ze nu kennen, als we onze thuis in stand willen houden, dan moeten we met z’n allen NU ingrijpen. (…) Ik steun het initiatief CEO’s 4 Climate niet alleen, ik geloof er ook in. Want als ondernemers en astronauten iets gemeen hebben, dan is het wel hun doorzettingsvermogen.”

Uit de gesprekken kwam één duidelijke en ook gemeenschappelijke boodschap naar voor: het klimaatprobleem is uiterst urgent, ondernemers staan klaar om de uitdaging aan te gaan en verwachten van de overheid een duidelijk kader waarbinnen ze aan de slag kunnen.

Pieter Boussemaere (Vives, historicus en klimaatexpert)

“We zitten nog maar aan het prille begin. De temperatuur blijft doorstijgen aan een ongekende snelheid, tien keer sneller dan ooit gemeten. Er zal veel meer nodig zijn dan de huidige kleine maatregelen. Gebouwen, transport, energie, industrie en landbouw, daar moet het gebeuren. In eerste instantie via elektrificatie, zo snel mogelijk afraken van fossiele brandstoffen. Er is nood aan een gigantisch groot plan.”

Danny Van Assche (UNIZO)

“Ondernemers kunnen niet van de ene dag op de andere overschakelen, maar wel op lange termijn, als ze zich kunnen voorbereiden. Onze leden leren ons dat we geen angst moeten hebben voor ambitieuze klimaatdoelstellingen. Een kader tot 2030 of 2050 is voor hen behapbaar. De nieuwe federale regering en de regionale regeringen moeten even ambitieus zijn als Europa.”

Hans Maertens (VOKA)

“De coronacrisis versterkt de sense of urgency bij ondernemers over de klimaatopwarming. Onze leden weten wat ze moeten doen om duurzamer te worden. Maar laat ons het samen oplossen, ik steek daarvoor de hand uit naar iedereen. Bedrijven zijn in vierde versnelling bezig met duurzaamheid. We moeten die goede voorbeelden naar boven brengen, voorbeeldfuncties creëren. Duurzaamheid kan een exportproduct voor Europa worden.”

Alexander De Croo (vicepremier)

“Zeer langetermijninvesteringen zijn nodig en er is geen tekort aan geld. We moeten de juiste omgeving creëren ook voor KMO’s. De vrije markt kan veel oplossen maar op lange termijn moet de overheid een rol spelen. Veel meer moet de overheid niet doen. Ik hoop op een beleid waar we samenwerken, binnen een hoopvolle Europese dynamiek van de Green Deal.”

Bekijk hier de volledige talkshow

Enkele sfeerbeelden