Vind je het nog steeds een uitdaging om alles bij te houden? Kleine en middelgrote ondernemingen (KMO’s) ervaren vaak het gevoel dat ze door een doolhof navigeren als het gaat om regelgeving. Met de voortdurend veranderende wettelijke voorschriften kan het bijna onmogelijk lijken om up-to-date te blijven.

Een van de nieuwste en belangrijkste regelgevingen waar KMO’s wereldwijd rekening mee moeten houden, is de corporate sustainability reporting directive (CSRD).

Wat is CSRD?

De corporate sustainability reporting directive is een EU-verordening die tot doel heeft de transparantie en consistentie van niet-financiële rapportage door bedrijven te verbeteren. Deze richtlijn vereist dat bedrijven rapporteren over aspecten die niet alleen financieel van aard zijn, zoals milieu-impact, sociale verantwoordelijkheid en governance (ESG-factoren). Deze gerapporteerde informatie is ontworpen om investeerders en belanghebbenden te voorzien van een beter inzicht in de prestaties en duurzaamheidspraktijken van een bedrijf, waardoor zij in staat worden gesteld om weloverwogen beslissingen te nemen.

Waarom is het belangrijk voor KMO's?

Hoewel KMO’s niet direct aan CSRD zijn onderworpen, zijn er verschillende redenen waarom ze aandacht moeten besteden aan deze regelgeving:

Ketenverantwoordelijkheid: Als leveranciers van grotere ondernemingen kunnen KMO’s worden gevraagd om ESG-informatie te verstrekken om aan de eisen van hun klanten te voldoen.

Competitieve voordelen: Het voldoen aan ESG-normen kan KMO’s helpen om zich te onderscheiden van concurrenten en nieuwe zakelijke kansen te benutten.

Toegang tot financiering: Steeds meer investeerders en financiers integreren ESG-criteria in hun besluitvormingsprocessen. Door ESG-prestaties te verbeteren, kunnen KMO’s aantrekkelijker worden voor investeerders.

Hoe kunnen KMO's zich voorbereiden?

Om zich voor te bereiden op CSRD is het essentieel om de ontwikkelingen van CSRD en vergelijkbare regelgeving nauwlettend te volgen, zodat de impact op de sector en de markt begrepen kan worden. Daarnaast is het aan te raden om ondersteuning te zoeken en samen te werken met stakeholders. KMO’s kunnen profiteren van adviesdiensten en trainingen die specifiek gericht zijn op ESG-rapportage en duurzaamheidspraktijken. Door samen te werken met leveranciers, klanten en andere belanghebbenden kunnen gemeenschappelijke ESG-doelen worden geïdentificeerd en bevorderd.

Hoewel CSRD een uitdaging vormt, opent het ook deuren voor KMO’s om hun bedrijfsmodel te versterken en hun waardepropositie te verbeteren in een wereld die steeds meer gericht is op milieu, sociale verantwoordelijkheid en governance (ESG).