Waregem | Zaterdagnamiddag vond het eerste live Climate Café van CEO’s 4 Climate plaats. Het netwerk van klimaatbewuste ondernemers haalde minister Zuhal Demir en South Pole naar Waregem voor een inspirerende netwerknamiddag. Ook enkele innovatieve start-ups, opgebouwd vanuit een duurzame visie en strategie, waren aanwezig. Dit zette meteen de toon voor de komende events van dit groeiend initiatief.

In de gebouwen van CRM Group in Waregem, waar CEO’s 4 Climate gevestigd is, kwamen heel wat ondernemers en politici samen om andere ondernemers te ontmoeten en elkaar te inspireren. Iedereen wil zich inzetten voor het klimaat en de toekomst, maar hoe pak je dit als bedrijf concreet aan? Met een politiek kader dat die duurzame bedrijfsvoering mogelijk maakt en stimuleert, met een 5 step climate journey naar CO2-neutraliteit, een groene en efficiënte bedrijfsmobiliteit of in de dagelijkse werking. De leden van CEO’s 4 Climate zijn doeners die in het klimaatprobleem een opportuniteit zien om oplossingen aan te reiken. Tijdens dit event kwamen alle elementen aan bod om de volgende stap te zetten in hun duurzame transitie.

Zuhal Demir ondersteunt duurzame initiatieven van bedrijven

“We kunnen vanuit Brussel veel plannen maken, maar uiteindelijk moet het toch gebeuren op het terrein en bij de bedrijven. Initiatieven zoals vandaag bewijzen dat vele Vlaamse bedrijven al sterk bezig zijn met het verminderen van hun impact op het klimaat en op ons leefmilieu. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat sommige Vlaamse sectoren nu reeds tot de meest efficiënte van Europa behoren. Zo werd Vlaanderen recent door de OESO benoemd als een van de best presterende regio’s inzake recyclage en hergebruik. Ondernemers kunnen op mij rekenen om een efficiënt kader te maken zodat zij ten volle hun verantwoordelijkheid kunnen nemen in de transitie die we als maatschappij moeten maken. Zonder een opbod van percentages op papier, maar met concrete maatregelen op het terrein”, zegt Vlaams minister van Omgeving en Energie Zuhal Demir.

Meten is weten

Uit de presentatie van South Pole en de minister kwam ook duidelijk naar voor dat we niet alleen doelstellingen moeten stellen, maar deze ook verder moeten opvolgen. Door tussentijdse analyses kunnen we sneller schakelen om het vooropgestelde doel zeker te halen. Zo blijft het niet enkel bij ambities maar komt de verandering ook effectief tot stand. South Pole heeft daarom een 5 step Climate Journey opgesteld die bedrijven kunnen gebruiken om hun duurzame ambities waar te maken.

Christiaan Gevers Deynoot legt uit: “Het traject van bedrijven begint met het meten van de risico’s en de huidige footprint om op basis daarvan een roadmap en concrete targets op te stellen. Vervolgens kunnen de bedrijven aan de slag om hun footprint te reduceren. Stap 4 behandelt het financiële luik om vervolgens te komen tot communicatie en evaluatie over de genomen stappen.”

Innovatie en gezondheid

Naast de grote investeringen en projecten dienen bedrijven ook alle andere aspecten van ondernemen mee op te nemen in hun duurzaamheidsstrategie. Dat kwam tijdens het event aan bod bij de voorstelling van de start-ups SiMS Mobility, Shop 4 Climate, CRM Care en Chup Fitness. Ook gezonde medewerkers in een gezonde bedrijfsomgeving maken deel uit van onze duurzame toekomst. Een duurzame mindset en aankoopbeleid doortrekken in de dagelijkse werking met mobiliteitsoplossingen voor werknemers of relatiegeschenken die je aan klanten geeft. CEO’s 4 Climate zette ook deze initiatieven in de kijker tijdens het Climate Café.