Bedrijven staan steeds meer stil bij de ecologische en sociale impact van hun business. Ze willen een bijdrage leveren aan de maatschappij en zijn daarvoor op zoek naar een balans tussen de 3P’s; people, planet en profit. De nood aan goede duurzame communicatie om dit aan de buitenwereld (en eigen mensen) bekend te maken is dus hoog. Er zijn echter enkele misverstanden hieromtrent die we graag de wereld uithelpen.

Wat is duurzame communicatie?

Duurzame communicatie gaat niet enkel over communiceren over duurzaamheid, wat vaak wel zo begrepen wordt. Het wordt vaak vergeleken met maatschappelijk verantwoord ondernemen maar duurzame communicatie is breder dan dat. Dit is naast het duurzaam ondernemen gericht op (klant)relaties en omvat ook de manier waarop de boodschap gecommuniceerd wordt.

Tone of voice

Wil je een geloofwaardig en betrouwbaar imago opbouwen? Dan is het belangrijk om goed na te denken over je tone of voice. Transparante, eerlijke en volledige communicatie is nodig om deze vertrouwensband op te bouwen. Hierbij moet je focussen op je doelgroep en niet jezelf. Je kan immers enkel waarde creëren voor de maatschappij wanneer je in interactie gaat met je publiek. Stippel je weg uit en stel hierbij duidelijke doelen en toon je geleverde inspanningen om deze te behalen. Vergeet zeker niet om intern iedereen te betrekken zoals leveranciers en medewerkers, dit kan door bijvoorbeeld met hen in dialoog te gaan. Duurzame communicatie is niet enkel extern gericht maar ook intern.

Boodschap

Daarnaast is het ook belangrijk om je pijlen op een positieve boodschap te richten. Mensen zitten niet te wachten op een goednieuwsshow maar willen wel een positieve insteek zien. Verlies hier echter de moeilijke weg naar die positieve resultaten niet uit het oog.

Als je je imago wil boosten is het voeren van duurzame communicatie een goed idee. Duurzaamheid weegt steeds meer door in het keuzeproces van (potentiële) klanten. Dit kan je dan ook inzetten om je te onderscheiden van je concurrenten. Let echter wel op dat het niet als greenwashing ervaren wordt. Wil je weten hoe je dit voorkomt? Lees dan ons blogbericht ‘Communiceren over duurzaamheid zonder greenwashing. Zo doe je dat!’.

 

Wil je meer bijleren over dit onderwerp en hoe je dit kan aanpakken? Kom dan naar ons Climate Café ‘Duurzame communicatie’ op 2 februari 2023. Hier zullen onder meer GoForest, Utopia Events en Artisteeq aan het woord zijn. Meer info & inschrijven op www.ceos4climate.eu/duurzame-communicatie-2023/