Als onderneming ga je, dag in dag uit, in dialoog met je verschillende stakeholders. Voor hen, en specifiek voor je doelgroep, is het niet alleen belangrijk om te weten wat je doet of welke diensten en producten je verkoopt, zij hechten ook belang aan je bestaansreden. Met andere woorden, waarom bied je een bepaalde dienst of product aan? Consumenten kopen dus niet enkel diensten en producten aan, ook het verhaal achter de onderneming doet ertoe.

Duurzame verhalen zijn krachtig en zetten aan tot actie.

En dat, maakt het nu net interessant voor bedrijven die inzetten op duurzaam ondernemerschap. De grootste uitdaging hierbij is hoe je die duurzame verhalen nu precies communiceert naar je doelgroep zonder dat de taart van greenwashing wordt aangesneden?

 

Vertellen van de weg ernaartoe werkt beter dan uitpakken met het resultaat

Staat klimaatbewust ondernemerschap bij jouw onderneming hoog op de agenda en streef je ernaar om dankzij je bedrijfsvoering de wereld op een positieve manier te veranderen? Dan wil je deze duurzame ambities uiteraard communiceren aan je doelgroep. Helaas wordt communicatie vandaag de dag nog te vaak gezien als het louter zenden van een verhaal naar je doelgroep. Beperk je je hiertoe op vlak van duurzame communicatie? Dan sla je de bal al mis, vooraleer je er op probeert te mikken. 

Communiceren over duurzaamheid betekent dat je actief stappen zet en die stappen, gedurende de weg die je als onderneming aflegt, laat zien aan met je doelgroep. Het draait dus niet enkel om het resultaat dat je naar buiten brengt. Belangrijker is om je publiek mee te nemen in alle stappen die je zet. 

Hieronder geven we je een paar tips mee over hoe je dit als onderneming kan toepassen:

 

    • Begin bij je visie en missie

Alle communicatie die je vanuit je onderneming de buitenwereld instuurt, moet in lijn liggen met je visie en missie. Je vertrekt met andere woorden steeds vanuit het fundament van je bedrijf. Waarom sla je een bepaalde weg in? Wat is jouw visie op een duurzaam bedrijfsbeleid en waarom doe je wat je doet? Belangrijk is om steeds de kern van je bedrijf aan de basis te zetten van je communicatie.

    • Duurzaam ondernemen is gelijk aan transparant ondernemen

Een bedrijf die stelt te streven naar een duurzame bedrijfsvoering, tekent automatisch ook in voor een transparante communicatie. Wanneer dat niet gebeurt, zal je publiek je sneller in twijfel nemen. Er bestaat namelijk amper een kritischere consument dan de ‘groene consument’. Zeker door de opkomst van bedrijven die enkel duurzaam communiceren als greenwashing, stellen deze informatiezoekers hogere eisen dan ooit tevoren. 

En dat zorgt bij bedrijven, die op de duurzaamheidskar springen, voor wat angstzweet. Want uiteraard heb je als bedrijf nog niet op alles een antwoord klaar. Maak je stappen in de goede richting maar is nog niet elke schakel in je werking aangepast naar dit verhaal. Deze angst maakt de verleiding groot om niet te communiceren over elementen die nu nog niet duurzaam zijn en dat brengt ons terug bij de inleiding van dit artikel dat communicatie niet te herleiden is naar het delen van resultaten. Communiceren betekent het delen van alle stappen, zowel de ‘goede’ als de ‘slechte’. Zo laat je als bedrijf zien dat je verantwoordelijkheid neemt over de impact van je bedrijf en dat je niet aan doofpotoperaties doet. 

Een goed en recent voorbeeld van eerlijke en transparante communicatie vinden we terug bij de Gentse drankenproducent RoomeR. Al sinds hun ontstaan kiezen zij bewust voor duurzame vormen van economisch handelen. Onlangs brachten ze een nieuwe limonade op de markt. Een limonade in blik! In blik?! Dat strookt niet met hun bestaansreden om via hun bedrijfsvoering respectvol om te gaan met het milieu, zou je zo denken. Het bedrijf beseft dit ook en communiceert hier open en eerlijk over op hun website. Op die manier leggen ze verantwoording af voor bepaalde keuzes die ze maken op weg naar een duurzamere wereld. 

    • Wat betekent duurzaamheid voor jou?

Hoogstwaarschijnlijk is jouw antwoord op bovenstaande vraag anders dan dat van je werknemer, leverancier of vennoot. Daarom raden we bedrijven aan om meer specifieke termen te gebruiken, en geen containerbegrippen. Je wil namelijk niet afgeschreven worden als greenwashbedrijven, ook al is dit helemaal niet het geval. 

Heb je een specifiek doel? Kies dan voor concrete bewoording om geloofwaardigheid te winnen bij je doelgroep. Dat vergroot het vertrouwen van je consument, omdat hij dan een goed beeld heeft over waar jij je voor inzet. 

    • Choose your battles

Tot slot, willen we benadrukken dat je als bedrijf niet elk maatschappelijk probleem tegelijk kan aanvechten. Het is onbegonnen werk om een standpunt te formuleren voor ieder maatschappelijk vraagstuk. Kies er daarom 1 maatschappelijk probleem uit waarvan jij met jouw onderneming heel graag een deel van de oplossing wil zijn. Neem dat streefdoel mee in het fundament van je bedrijf, maak beloftes en hou je eraan. Moeilijk om de focus te vinden? Neem een kijkje bij je doelgroep en ga na over welke onderwerpen zij willen dat jij je uitspreekt. 

Vergeet niet dat communiceren over duurzaam ondernemerschap, niet automatisch betekent dat je over ieder onderwerp een mening moet vormen. Het ontbreken van antwoorden maakt je als bedrijf niet per se zwakker, maar wel veel menselijker. 

 

Ook onze partner South Pole had het tijdens ons eerste Climate Café over het communiceren van duurzaamheid bij bedrijven als onderdeel van ‘The 5-step Climate Journey’. Benieuwd naar wat zij hierover te vertellen hadden? Bekijk het op de herbeleefpagina