‘Renoveren of nieuwbouw?’ Een vraag die vaak gesteld wordt van zodra je met een bouwproject start. Het antwoord hierop is klaar en duidelijk: renoveren is een knipoog naar de toekomst! Niet voor niets neemt de Europese Green Deal – een reeks beleidsinitiatieven van de Commissie Von der Leyen – duurzaam renoveren op in zijn agenda. Én staat er in het Vlaams Klimaatakkoord vermeld dat het vanaf 2023 verplicht is om te renoveren. “Tegen 2050 moet elke woning energiezuinig zijn”, klinkt het als volgt. Renoveren is een efficiënte manier van bouwen waarop België de komende jaren een sterke focus moet leggen, aangezien dit materialen bespaart, een hoog comfort biedt, de vrije plekken natuur behouden blijven én zo positief bijdraagt aan het milieu. Een hoopje verouderde en ongezonde bakstenen maakt plaats voor energiezuinige, moderne en milieuvriendelijke gebouwen – die naast duurzaam ook goedkoper zijn.
1. Gezond huis voor een goede gezondheid
Door gebouwen een kleine, al dan niet grote, opknapbeurt te geven, kunnen ze opnieuw een gezonde habitat worden voor bewoners. Mits gepaste ventilatiesystemen, goede isolatie en geschikte bouwmaterialen te integreren in een gebouw maakt dit een wereld van verschil. Ventilatiesystemen staan in voor de luchtreiniging en luchtvochtigheid, waardoor er minder kans is op schimmelvorming. Isolatie is noodzakelijk om de binnentemperatuur van je woning op peil te houden en voorkomt tocht en koude muren. Tot slot is het essentieel om een juiste keuze te maken van materialen. Dat wil zeggen dat je materialen moet kiezen die je gezondheid ten goede komen. Bepaalde soorten verf, chemische isolatiematerialen, houtstof, kwartsstof, glas- en steenwol zijn bijvoorbeeld volledig uit den boze.
2. Recycleerbare materialen voor een circulaire mindset
Aangezien renoveren en circulair bouwen hand in hand gaan met recycleerbare materialen, gaan we iets dieper in op de materialen an sich. Vooraleer er van de industriële revolutie sprake was, vormde hergebruik van materialen zowat de norm. We wisten niet beter en er was geen andere optie. Maar toen kwam de twintigste eeuw op de proppen met de massaproductie van materialen… En hoewel we die vernieuwing en innovatie adoreren, vormde deze een desastreus minpunt voor het milieu. Hierdoor vond een mentaliteitswijziging plaats van ‘hoe nieuwer, hoe beter’, wat absoluut een no go is voor een duurzame toekomst. Met mondjesmaat burgeren herbruikbare materialen zich opnieuw in, al is het met een schildpaddenloopje. Een hele resem aan materialen zijn hiervoor geschikt, denk aan bakstenen, deuren, sanitair, verlichting, gevelbekleding, planken, stenen vloeren, etc. Hoe gaat dit dan exact in zijn werk? Denk hiervoor aan een ontmantelingsfirma die expert is in het duurzaam ontleden van gebouwen.
3. Thermische renovatie… ook het oog wil wat
In de volksmond kent duurzaamheid vaak negatieve associaties. Zo wordt het vaak nogal saai of eentonig verpakt, terwijl het net zoals een gebouw in een verfrissend jasje gestoken kan worden. Zo kan een gebouw op een ecologische manier een upgrade krijgen door volgende opties te overwegen:
- een prefab gevel
- diverse vormen van aluminium integreren
- te kiezen voor eco-brick gevelstenen (die zijn 3,5 centimeter dunner waardoor er meer plaats vrijkomt voor isolatie)
- steenstrips als gevelsteen: dezelfde technische eigenschappen, maar veel lichter van gewicht.
- Kleidakpannen zijn duurzaam en praktisch: ze vergen geen onderhoud, zijn sterk, brand-, vorst- en kleurbestendig.
- Kies voor groendaken, deze houden je woning koel in de zomer, warm in de winter én filteren schadelijke stoffen uit de lucht.
4. Meer isolatie, minder energieverbruik
Door te renoveren optimaliseer je de waarde van je huis. Hierbij is het belangrijk oog te hebben voor isolatie en energieverbruik. Verliesposten, zoals een niet-geïsoleerd dak, dienen grondig onder handen genomen te worden. Wist je bijvoorbeeld dat je 30 procent energie kan besparen door alleen nog maar je dak te isoleren?
Maar isolatie gaat verder dan je dak. Zo is het aangeraden om te kiezen voor dubbele of driedubbele beglazing. Aangezien er bij enkele beglazing opnieuw veel energie verloren gaat. Je kan nog een stapje verdergaan (nu je toch bezig bent) door thermisch onderbroken raamprofielen te integreren. Meer bepaald, met hoogrendementsglas. Deze bieden namelijk een veel hogere isolatiecapaciteit dan een regulier raamprofiel.
5. Hou rekening met hernieuwbare energie
Tracht het maximum te halen uit je renovatieproject door te investeren in hernieuwbare energie. Simpel gezegd: energie die afkomstig is van natuurlijke bronnen. Meerdere opties komen hiervoor in aanmerking:
- Een zonneboiler die een deel van het water verwarmt op zonne-energie
- Een ketel of kachel op biobrandstof
- Een warmtepomp die energie haalt uit de natuur om te verwarmen of koelen
- Zonnepanelen plaatsen
- …
Dus… bezin eer je begint!