Het Maersk Mc-Kinney Moller Center for Zero Carbon Shipping is een overkoepelende organisatie die in Denemarken is opgericht om de scheepvaart tegen 2050 helemaal koolstofvrij te maken. Nu onze planeet voor ongekende milieu-uitdagingen staat, wil ook de scheepvaartsector meer vaart zetten achter de ambities om minder schadelijke stoffen uit te stoten.
Een groep toonaangevende spelers uit de sector heeft de handen in elkaar geslagen voor de oprichting van het Maersk Mc-Kinney Moller Center for Zero Carbon Shipping. Die instelling wil werken aan de ontwikkeling van nieuwe brandstofsoorten en -technologieën. De oprichters van dit initiatief zijn ABS, AP Moller Maersk, Cargill, MAN Energy Solutions, Mitsubishi Heavy Industries, NYK Lines en Siemens.
Het centrum, dat gevestigd zal zijn in Kopenhagen (Denemarken), kreeg een startdonatie van 400 miljoen Deense kroon (54 miljoen euro) van de AP Moller Foundation. Als onafhankelijk onderzoekscentrum zal het in de hele scheepvaartsector samenwerken met de industrie, de academische wereld en de overheid om het onderzoek naar andere brandstoffen en andere aandrijftechnologieën te versnellen. Ze zullen de oprichting van regelgevende, financiële en commerciële middelen ondersteunen om die transformatie mogelijk te maken.
De raad van bestuur van deze nieuwe instelling zal worden geleid door Bo Cerup-Simonsen, die ook de rol van CEO op zich zal nemen. Deze bouwkundig ingenieur is gespecialiseerd in scheepsbouwkunde en heeft een bewezen staat van dienst in het leiden van grootschalige industriële projecten, maritieme technologie, onderzoek en innovatie. De oprichtende partnerbedrijven brengen heel wat gespecialiseerde kennis en onderzoekscapaciteit samen. Zo wil Cargill de levensvatbaarheid en schaalbaarheid van biobrandstoffen voor de maritieme industrie proberen te vergroten, aangezien biobrandstoffen een essentieel onderdeel vormen van de energiemix bij de transformatie naar koolstofneutrale brandstoffen. In dit kader zal Cargill nieuwe technologieën verkennen om meer grondstoffen te gebruiken voor biobrandstoffen.
Meer info: www.maersk.com