Het Lokerse familiebedrijf Alphatronics ontwikkelt al sinds 1987 toegangscontrolesystemen en parkingoplossingen voor bedrijven en overheden. Nu steeds meer Belgische ondernemingen overschakelen naar een elektrisch wagenpark, stijgt ook het aantal laadpalen op parkeerterreinen. “Vroeger installeerden wij bij onze klanten vooral hardware zoals slagbomen en zuilen, terwijl we hen nu evengoed helpen met het energiebeheer van hun laadinfrastructuur”, aldus CEO Jasmien Vanvooren.

Jasmien Vanvooren was al tien jaar aan de slag bij Alphatronics toen ze op 1 januari van dit jaar de fakkel overnam als CEO. Een van haar doelstellingen is om het bedrijf op een duurzame manier klaar te maken voor de toekomst. “Wij produceren zoveel mogelijk in aluminium en inox, twee duurzame materialen”, steekt Jasmien Vanvooren van wal. “Daarnaast sorteren we zoals iedereen ons afval, gebruiken we led-verlichting in onze kantoren en breiden we ons wagenpark uit met elektrische voertuigen. Maar de grootste winsten zijn samen met onze klanten te boeken door te focussen op duurzame mobiliteit.”

Duurzame totaaloplossingen voor parkeren

“Alphatronics is van oudsher actief in de parkingwereld”, legt Jasmien Vanvooren uit. “Wij ontwikkelen en produceren allerlei apparatuur voor parkeerterreinen. Denk daarbij aan slagbomen, aanmeldzuilen, nummerplaatcamera’s, betaalterminals, enzovoort. Die toestellen zijn door ons engineeringteam geïntegreerd in een API. Dat is de afkorting van Application Programming Interface en kan je zien als een slimme extra laag waardoor onze toestellen heel gemakkelijk kunnen communiceren met softwareapplicaties van derden.”

“Wij streven ernaar om onze klanten een totaaloplossing te bieden rond parkeren, gaande van toegangscontrole tot betaling,” gaat Jasmien Vanvooren verder. “Recent is daar dus ook de laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen bijgekomen. Voor grotere projecten nemen we vaak zelf het projectmanagement op ons, vooral als er complexe elementen zoals energiebeheer bij komen kijken. We zorgen ervoor dat de verschillende hardware en software naadloos samenwerken en dat onze klanten zich geen zorgen hoeven te maken over de technische complexiteit van hun parkeeromgeving. Ons doel is echt om bedrijven te ontzorgen wanneer ze kiezen voor een elektrisch wagenpark en bijhorende parkeerfaciliteiten.”

Energiebeheer voor NRG-hub

Alphatronics had een belangrijk aandeel in het eerste publieke laadplein van NRG-hub in Desselgem. “Wij hebben daar een energiecontroller geïnstalleerd die kijkt welke stroom er beschikbaar is, bijvoorbeeld via de hoogspanningscabine of de zonnepanelen, en die van daaruit de afname van alle verbruikers stuurt”, aldus Jasmien Vanvooren. “Die sturing gebeurt natuurlijk zo optimaal mogelijk. Zo wil je het capaciteitstarief niet overschrijden, zoveel mogelijk zelf opgewekte zonne-energie gebruiken en batterijen opladen wanneer de energieprijs negatief staat.”

“Als werknemer kun je bijvoorbeeld aangeven dat je van negen tot vijf aanwezig zal zijn. Je sluit je elektrische voertuig aan op het laadpunt en de laadpaal weet dan dat hij tussen negen en vijf de flexibiliteit heeft om de energietoevoer aan en uit te schakelen. Op die manier worden de beschikbare energiebronnen zo optimaal mogelijk gebruikt”, geeft Jasmien Vanvooren nog mee als concreet voorbeeld.

De samenwerking met CEO’s 4 Climate beperkt zich trouwens niet tot NRG-hub alleen. “Wij denken in een werkgroep samen met hen mee over wat zij zelf of met andere partijen willen realiseren. Wij delen dan vooral onze expertise op het vlak van parkeren, om samen met andere personen als architecten en technici tot een totaaloplossing te komen.”

Boeiende toekomst

Met NRG-hub was Alphatronics niet aan zijn proefstuk toe. “Wij realiseren dag in dag uit gelijkaardige projecten’, zegt ze. “Toen ik hier tien jaar geleden begon te werken, was de situatie nog helemaal anders. Maar sinds de digitalisering en de opkomst van de laadpalen, wil iedereen mee in het verhaal.”

“De technologie evolueert bovendien heel snel. Het is maar een kwestie van tijd tot laadpalen via de laadkabel automatisch informatie uit je auto zullen kunnen lezen of tot wanneer je eigen wagen dienst zal kunnen doen als batterij voor andere wagens. We gaan dus boeiende tijden tegemoet”, besluit ze.