Het is ondertussen duidelijk dat benzine of diesel niet de meest duurzame brandstofopties zijn. Vandaar dat we steeds meer te horen krijgen van elektriciteit of waterstof als alternatief. Maar zijn deze opties effectief beter? In sommige gevallen wel, in andere weer niet. CEO’s 4 Climate neemt verschillende fabels over waterstof onder de loep én ontkracht ze waar nodig! Want ja… het zouden geen fabels zijn als ze volledig juist waren!

‘Ontvlambaar! Waterstof is net als een tikkende tijdbom’

In de volksmond spreken we wel eens over het explosieve karakter van waterstof. Iets dat niet volledig klopt, aangezien waterstof niet zomaar uit het niets kan ontploffen. Kan het dan helemaal niet exploderen? Jawel, maar je hebt steeds een vlam nodig om waterstof te doen branden. In principe kan je het vergelijken met een gas zoals aardgas! Als je een kookfornuis hebt op aardgas, begrijp je vast de connotatie. Zodra je de gasknop aanzet, gebeurt er niets. Maar hou je er een vlam voor, dan ontvlamt het gas.

‘Er is niets duurzamer dan waterstof’

Dat is wel héél kort door de bocht. Het klopt dat het verbrandingsproces van waterstof op een propere manier verloopt, want de enige stof die hier vrijkomt, is water. Maar betekent dit dat waterstof duurzaam is? Helemaal niet. Waterstof is namelijk geen natuurlijke energiebron. Ah neen…Het moet door menselijke kracht geproduceerd worden, en dat kan op verschillende manieren. Het is zo dat er bij de productie van waterstof, aardgas gebruikt wordt, wat een negatieve invloed uitoefent op de hoeveelheid CO2 die vrijkomt. Al is ook hier enige nuance noodzakelijk, aangezien er 3 mogelijke vormen van waterstof in de running zijn. 

Zo heb je grijze waterstof en blauwe waterstof, die beiden ontstaan door aardgas. Maar toch verschillend zijn in hun CO2-uitstoot. Bij grijze waterstof komt er een enorme hoeveelheid CO2-uitstoot vrij in de lucht, terwijl dit bij blauwe waterstof opgeslagen wordt door de grond. Niet ideaal, maar wel een tussenoplossing. De derde en beste optie is groene waterstof. Deze ontstaat door groene stroom – zonne-energie, windenergie – en bespaart ons van CO2-uitstoot. 

waterstofladder

‘H2 is een broeikasgas’

Neen, waterstof is géén broeikasgas. Zodra het de atmosfeer binnentreedt, verandert waterstof in waterdamp. Hoe dit juist in elkaar zit? Waterstofgas, of ook wel H2, verandert gewoon simpelweg door een reactie met zuurstof opnieuw in water. Met als resultaat dat dit in de lucht blijft hangen als waterdamp.

‘Waar je het ook bedenkt, waterstof is alomtegenwoordig’

Alomtegenwoordig? Helemaal niet. De waterstof waar we op dit moment over beschikken, is in géén geval duurzaam voor ieder transport- of verwarmingsmiddel. Denk hierbij aan je eigen personenwagen of de woning waarin je woont. Indien je hier zou kiezen voor de optie ‘waterstof’ zou dit geen goede (efficiënte of financieel interessante) keuze zijn. Waterstof inburgeren in de maatschappij dient een toegevoegde en duurzame waarde te zijn, geen vervangmiddel voor opties als ‘elektrisch rijden’ of ‘deftig isoleren’ van je woning. 

Waarvoor is de toepassing van waterstof dan wel aangeraden? Twee voorbeelden bij uitstek zijn groot vrachtverkeer of industriegebouwen. Hiervoor is waterstof zelfs de meest duurzame brandstof, aangezien je er zéér hoge temperaturen mee kan bekomen voor productieprocessen, alsook op een effectieve manier lange afstanden kan afleggen.

Volgens CEO’s 4 Climate is de werking van waterstof weldegelijk een waardevolle toevoeging aan de samenleving, maar moeten we hier doordacht en slim voor te werk gaan. Hoe we dat juist aanpakken? We vertellen het je graag tijdens onze volgende meeting in maart met de 1e deelnemers van het waterstof convenant voor een waterstof tankstation in Zuid-West-Vlaanderen!