Op 15 september vond de kick-off plaats van CEO’s 4 Climate. De leden van ons netwerk zien de klimaatopwarming als een probleem dat oplosbaar is. Meer zelfs: ze zien de oplossing als een kans voor hun bedrijf.

Roland Maes (Initiatiefnemer CEO’s 4 Climate)

“Als alle bedrijven zich als influencer gedragen naar hun medewerkers, dan zal reeds een grote groep ervan overtuigd zijn dat we het klimaatprobleem moeten oplossen.”

De kick-off was een talkshow, live gestreamd en de komende week ook dagelijks te zien op Kanaal Z. Verschillende vooraanstaande experts en ondernemers waren aanwezig. Aan de gesprekstafel zaten Alexander De Croo, Pieter Boussemaere, Hans Maertens en Danny Van Assche. Daarnaast waren verschillende ondernemers te gast. Astronaut Frank De Winne volgde online mee vanuit het ESA in Keulen.

Frank De Winne (ESA)

De talkshow werd op gang getrokken door Frank De Winne (ESA): “Wat wetenschappers al jaren voorspellen over het klimaat, ziet er niet goed uit. Helemaal niet goed. Als we houden van de Aarde zoals we ze nu kennen, als we onze thuis in stand willen houden, dan moeten we met z’n allen NU ingrijpen. (…) Ik steun het initiatief CEO’s 4 Climate niet alleen, ik geloof er ook in. Want als ondernemers en astronauten iets gemeen hebben, dan is het wel hun doorzettingsvermogen.”

Uit de gesprekken kwam één duidelijke en ook gemeenschappelijke boodschap naar voor: het klimaatprobleem is uiterst urgent, ondernemers staan klaar om de uitdaging aan te gaan en verwachten van de overheid een duidelijk kader waarbinnen ze aan de slag kunnen.

Pieter Boussemaere (Vives, historicus en klimaatexpert)

“We zitten nog maar aan het prille begin. De temperatuur blijft doorstijgen aan een ongekende snelheid, tien keer sneller dan ooit gemeten. Er zal veel meer nodig zijn dan de huidige kleine maatregelen. Gebouwen, transport, energie, industrie en landbouw, daar moet het gebeuren. In eerste instantie via elektrificatie, zo snel mogelijk afraken van fossiele brandstoffen. Er is nood aan een gigantisch groot plan.”

Danny Van Assche (UNIZO)

“Ondernemers kunnen niet van de ene dag op de andere overschakelen, maar wel op lange termijn, als ze zich kunnen voorbereiden. Onze leden leren ons dat we geen angst moeten hebben voor ambitieuze klimaatdoelstellingen. Een kader tot 2030 of 2050 is voor hen behapbaar. De nieuwe federale regering en de regionale regeringen moeten even ambitieus zijn als Europa.”

Hans Maertens (VOKA)

“De coronacrisis versterkt de sense of urgency bij ondernemers over de klimaatopwarming. Onze leden weten wat ze moeten doen om duurzamer te worden. Maar laat ons het samen oplossen, ik steek daarvoor de hand uit naar iedereen. Bedrijven zijn in vierde versnelling bezig met duurzaamheid. We moeten die goede voorbeelden naar boven brengen, voorbeeldfuncties creëren. Duurzaamheid kan een exportproduct voor Europa worden.”

Alexander De Croo (vicepremier)

“Zeer langetermijninvesteringen zijn nodig en er is geen tekort aan geld. We moeten de juiste omgeving creëren ook voor KMO’s. De vrije markt kan veel oplossen maar op lange termijn moet de overheid een rol spelen. Veel meer moet de overheid niet doen. Ik hoop op een beleid waar we samenwerken, binnen een hoopvolle Europese dynamiek van de Green Deal.”

Bekijk hier de volledige talkshow

Enkele sfeerbeelden