Power Ledger is een snelgroeiende Australische tech startup die een wereldprimeur heeft ontwikkeld op het gebied van energiehandel.

Het bedrijf wil via de blockchaintechnologie de energiemarkten efficiënter en vooral veel duurzamer maken én mensen die afstappen van fossiele energiebronnen belonen. De  software om energie te verhandelen kunnen ze immers gebruiken om in real time elektriciteit te kopen en te verkopen tegen een zo gunstig mogelijke prijs. Power Ledger combineert een aantal principes van de klassieke markt met innovatieve inzichten om de wereld beter te maken.

Wie  zonnepanelen heeft, kan het platform van Power Ledger gebruiken om overtollige energie aan de buren te verkopen. Net als bij het verhandelen van aandelen op een beurs kunnen de gebruikers van de software aan- en verkoopprijzen instellen, zodat ze voor hun energie een zo goed mogelijke prijs krijgen. De aan- en verkopen gebeuren in een eigen cryptomunt die gemakkelijk kan worden omgezet in Australische dollar. Power Ledger heeft een niet geringe ambitie : het wil gemeenschappen over de hele wereld voorzien van goedkope, betrouwbare en duurzame energie, door huishoudens zelf te laten kiezen waar hun stroom vandaan komt en die zelf te verhandelen in plaats van te laten leveren door de grote maatschappijen. Wie nu al stroomoverschot realiseert met zonnepanelen krijgt daar weliswaar een kleine vergoeding voor maar weet vervolgens niet waar de groene stroom naar toe gaat. Power Ledger gaat een stap verder en heeft software ontwikkeld waarmee gezinnen zelf kunnen beslissen aan wie ze hun overschot verkopen en tegen welke prijs.

Het bedrijf wordt geleid door de briljante econome Jemma Green die gedurende jaren haar sporen verdiende in de top van de financiële sector in Londen, meer bepaald bij JP Morgan waar ze dé stem werd van  duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen in de bankenbusiness.  Ze werd vervolgens researcher aan de Curtin University, was vice-burgemeester van Perth, zette het eerste pensioenfonds zonder fossiele brandstoffen op en zat in tal van raden van bestuur die zich inzetten voor duurzame zaken, zoals Carbon Tracker en Climate-KIC Australië.

In 2018 werd Jemma EY Fintech-ondernemer van het jaar. Power Ledger legt zich ook toe op het realiseren van oplaadpunten voor elektrische auto’s en het ontwikkelen van tools die duidelijker zicht bieden op stroomverbruik. Stilaan zullen we ook in Europa wellicht veel meer over het bedrijf horen. Zo ging Power Ledger alvast al een samenwerking aan met de Franse groenestroomleverancier ekWateur zodat klanten dankzij blockchain het type hernieuwbare energie dat ze willen gebruiken, zelf kunnen kiezen

Meer info : www.powerledger.io; www.ekwateur.fr