Onderzoekers van de National University of Singapore (NUS) hebben een manier gevonden om energie te halen uit de aanwezigheid van schaduw. Dat zou de weg vrij kunnen maken om binnen in huizen en kantoren schone energie te produceren. Het toestel dat de onderzoekers hebben ontwikkeld noemen ze een schaduwenergiegenerator.

Het ziet er een beetje uit als een minizonnepaneel omdat de cellen bestaan uit dunne films van goud en siliciumwafels die op een plastic film zijn gerangschikt. Maar in plaats van de energie van de zon aan te boren, maakt de generator gebruik van het contrast in verlichting dat op zijn cellen ontstaat door schaduwgoten. Dit contrast induceert een spanningsverschil tussen geschaduwde en verlichte delen van het apparaat, wat resulteert in een elektrische stroom.

Onderzoeksteamleider Tan Swee Ching van de afdeling Materiaalwetenschap en Techniek van NUS verklaarde in het wetenschappelijke tijdschrift Energy & Environmental Science dat de door zijn team gebruikte viercellige generator twee keer zo efficiënt is als de conventionele zonnetechnologiecellen bij blootstelling aan het effect van verschuivende schaduwen. Daardoor is de generator aantrekkelijk voor toepassingen bij weinig licht, zoals in een binnenomgeving. Aangezien het 10 keer minder kost om te produceren dan de huidige zonnepanelen, kan het apparaat gemakkelijk worden geschaald en gecommercialiseerd. Dat kan op termijn tot enorme energiebesparingen leiden en een forse daling van de CO2-uitstoot. Momenteel, wordt het apparaat gericht op toepassingen binnen huizen, waar het kleinere elektronica zoals telefoons en andere digitale gadgets kon aandrijven, maar meer onderzoek kon hogere efficiency openen en openluchttoepassingen op grote schaal op lange termijn mogelijk maken.”

Meer info : news.nus.edu.sg/research