WAREGEM- De Waregemse ondernemer Roland Maes van de CRM Group (software applicaties voor bedrijven) is er samen met enkele partnerbedrijven in geslaagd om een nieuw toestel te ontwerpen dat de strijd met het stilaan beruchte virus efficiënt moet aangaan. Via diepgaand onderzoek is de nieuwe technologie in staat om oppervlakten en de lucht te reinigen van bacteriën, schimmels, virussen en wat al niet meer. Er wordt vooral gemikt op de horeca, woonzorgcentra, bedrijven en fitnesscentra.
Roland Maes zelfs noemt zijn nieuw project een spin-off van zijn CEO’s 4 Climate-actie (C4C) die hij eerder dit jaar op het getouw zette. Met C4C wilde hij de bedrijfswereld diepgaand sensibiliseren om te denken aan het milieu en acties te ondernemen die bijdragen tot een betere wereld op dat vlak. Nu komt hij dus met een foggertoestel ofte een vernevelaar op de markt die de strijd tegen corona en andere virussen moet aanbinden.
“Jarenlang was ik al bezig met het zoeken naar een oplossing voor het desinfecteren van oppervlakten tegen bacteriën zoals salmonella in de horeca”, vertelt Maes. “De vraag kwam er via mijn broer Herman, die oprichter is van Maes Inox (toonaangevend bedrijf in de bouw van grootkeukens). Het Covid-tijdperk heeft er nu voor gezorgd dat we veel verder gegaan zijn, en dus ook gezocht hebben naar een oplossing om virussen te doden, meer bepaald Covid-19. Hieruit is een fogger of vernevelaar uit ontstaan voor het doden van allerlei micro-organismen in de lucht en oppervlakten, zijnde schimmels, bacteriën, sporen en virussen.”
Software van de toekomst
Maes wilde en kon dit niet alleen aan, want de fogger had behoefte aan de nodige elektronica en software. Daarom werd gezocht naar de nodige partnerships. Het vroegere Maes Inox werd, als expert van de horeca behoeften, één van de betrokken partijen. De andere partners aan boord zijn elektronica-specialist Quicksand, ontwerper Blackbirds (voor het vinden van de juiste componenten) en Roam Tec (voor de juiste biocide). CRM, het bedrijf van Roland Maes zelf staat volledig in voor de software op basis van IoT (internet of things). “Cloud software die een must is als je bijvoorbeeld duizenden foggers in binnen- en buitenland, moet aansturen”, aldus Maes.
Project van eigen bodem
Roland Maes is terecht fier. Hij heeft nu alle vergunningen op zak, ook de belangrijke vergunning van de FOD Volksgezondheid voor het gebruik van de biocide (met name gestabiliseerde waterstofperoxide) in een breed toepassingsveld, zoals ook in de voedingssector. “Vandaar dan ook dat deze foggeroplossing de meest effectieve en veilige oplossing is daar alles wat kan geïntegreerd worden qua technologie ook aanwezig is”, aldus Maes. “Bovendien wordt alles zo goed als volledig ontworpen op Vlaamse bodem, waarmee we -in de geest van C4C- onze ecologische voetafdruk weten te minimaliseren.”
Van het foggertoestel werden inmiddels al enkele honderden exemplaren geleverd.
Dit bericht werd gepubliceerd op made-in West-Vlaanderen.