Van 12 tot 14 mei verzamelde The Financial Times een grote groep zogenaamde senior global decision makers uit politiek, business, technologie en financiën om drie dagen online in debat te gaan met de FT-journalisten over de uitdagende tijden van dit moment en vooral over hoe we de economie daarna zullen inrichten.
De belangrijkste conclusie van die driedaagse van het “Global Boardroom panel” was dat bedrijven die nu nog steeds niet de noodzaak zien van ondernemen met oog voor mens, milieu en maatschappij uiteindelijk aan het kortste eind zullen trekken. Het is precies die noodzaak die ook CEO’s 4C limate benadrukt. De deelnemers wezen erop dat bedrijven die sterk inzetten op de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen zich tijdens de coronacrisis ook financieel stabieler toonden. De denktank High Meadows Institute noemde het een opvallende trend dat tijdens de coronacrisis nogal wat bestuurders van grote concerns veel meer dan voorheen de focus legden op duurzaamheid. Zo spaarden ze bij ontslagrondes de duurzaamheidsteams. De Global Boardroom gaf ook aan dat duurzaamheid en sociale verantwoordelijkheid, die voordien vaak slechts zijdelings bij de bedrijfsvoering betrokken waren, nu doorschuiven naar de kern ervan en steeds meer deel gaan uitmaken van de strategie. Een van de redenen waarom bedrijven die de nadruk leggen op milieu, sociale relaties en deugdelijk bestuur het tijdens de crisis beter deden, is dat zij ook voor de crisis al een aantal uitdagingen heel goed hadden begrepen, zoals het belang van een gezonde supply chain en goede relaties met de leveranciers.
Paul Polman, de voormalige CEO van Unilever, die bekend staat om zijn pioniersrol rond duurzaamheid, was ook aanwezig op het online debat. Volgens hem is het vooral belangrijk om niet in dezelfde valkuil te trappen als na de crisis van 2008. Het geld dat toen gespendeerd werd om uit de crisis te geraken is volgens hem dan vooral naar een kleine groep gegaan, waardoor de ongelijkheid is toegenomen. Polman pleit ervoor om een aanzienlijk deel van de financiële middelen die de overheden vrijmaken in te zetten voor het milieu en voor het klimaat. De deelnemers aan dit panel wijzen er ook op dat alles met alles samenhangt en dat ondernemers ook een sociale verantwoordelijkheid hebben. Ze halen ook een studie aan van Just Capital, waaruit blijkt dat bedrijven die hun medewerkers goed behandelen, daar uiteindelijk ook financieel de vruchten van plukken.
Meer info : globalboardroom.ft.com