Na de Dalai Lama en David Attenborough, brengt nu ook Bill Gates een boek uit over het klimaat. In ‘How to avoid a climate disaster’, schetst de mede-oprichter van Microsoft en Amerikaanse miljardair de omvang van de uitdaging om tegen 2050 in een klimaatneutrale wereld te leven. Opvallend is dat Gates in zijn klimaatboek geen enkel taboe uit de weg gaat en een veelomvattend, praktisch en toegankelijk plan uiteen zet over hoe de wereld op tijd de uitstoot van broeikasgassen tot nul kan reduceren om een klimaatramp te voorkomen.

Minder bekende belangstelling

Wie Bill Gates al langer volgt, weet dat hij zich al jarenlang met zijn stichting inzet voor wereldwijde gezondheidszorg en onderwijs. Minder bekend is zijn interesse in de klimaatopwarming en hoe die tegen te gaan. Ruim 10 jaar lang deed Bill Gates onderzoek naar de oorzaken en gevolgen van de klimaatverandering. Samen met wetenschappelijke experts ging hij na wat er moet gebeuren om een globale milieuramp te vermijden. Maar Bill Gates zou Bill Gates niet zijn als hij niet naar de technologische vernieuwingen kijkt als oplossing om de doelstellingen te behalen. Specifiek gaat het over technologische vernieuwingen in elk aspect van de maatschappij, zo ook voor bedrijven.

“Zonder innovatie is klimaatverandering niet te stoppen, maar landen investeren veel te weinig en hebben nauwelijks aandacht voor de meest lastige problemen. Dit moet veranderen. Het is tijd voor veel meer onderzoek naar nieuwe kernreactoren, groene waterstof en andere schone technologie”, aldus de oud-topman van Microsoft.

Met de neus op de feiten

In zijn boek confronteert Gates ons met de harde realiteit. Zo wordt er nu jaarlijks nog 51 miljard aan broeikasgassen de atmosfeer ingejaagd terwijl we streven naar een nuluitstoot in 2050, of beter gezegd een klimaatneutrale samenleving. Althans dat is toch het doel van onder andere de nieuwe Amerikaanse president Joe Biden en de Europese Unie. Toch heeft Bill Gates hier zijn bedenkingen bij. Hij betwijfelt dat alleen regeringen deze ambitie kunnen waarmaken. Volgens hem moeten we de oplossing gaan zoeken bij alle sectoren wereldwijd. Die sectoren moeten massaal inzetten op innovatie om de grote omslag te bereiken, volgens Gates is dat een geloofwaardig scenario. Hij richt zich hoofdzakelijk op wat individuen kunnen doen om de regering, werkgevers en andere individuen steeds weer ter verantwoording te roepen in deze cruciale onderneming.

“Als er verder niets verandert, blijft de wereld broeikasgassen produceren, verergert de klimaatverandering en zal de impact op de mensheid naar alle waarschijnlijkheid catastrofaal zijn” aldus Gates.

Optimistisch plan

Toch is hij ervan overtuigd dat we weldegelijk iets kunnen veranderen en het goede nieuws is, dat we al over een deel van de benodigde instrumenten beschikken. Ook voor de middelen die we nog niet hebben, heeft Gates in zijn boek een antwoord klaar en blijft hij optimistisch. Volgens de Amerikaanse miljardair zijn we als mens in staat om die middelen, mits een snelle handeling, uit te vinden en toe te passen om zo een klimaatramp te voorkomen. Kortom, het bereiken van een netto nuluitstoot zal niet eenvoudig zijn, maar als we het plan volgen dat de filantroop in zijn boek ‘How to avoid a climate disaster’, uiteenzet, is het doel haalbaar.

CEO’s binnen ons netwerk zijn eveneens overtuigd van deze visie. Door samen de krachten te bundelen geven we een sterk signaal dat wij deze weg van innovatie en duurzaamheid inslaan met het oog op een klimaatneutrale toekomst.