Het Friese inzamel- en afvalverwerkingsbedrijf Omrin – het Friese woord voor “kringloop” – zet alles op alles om uit afval zoveel mogelijk grondstoffen terug te winnen en deze te recycleren. De slagzin waarmee het bedrijf zich profileert is dan ook “Samen halen we alles eruit”.

Voor deze koploper in de circulaire economie, die in 2019 werd uitgeroepen tot duurzaamste onderneming van Nederland, is al het afval waardevol. Directeur John Vernooij wijst erop dat zijn bedrijf zich tot doel stelt om zo weinig mogelijk afval in de verbrandingsoven te laten verdwijnen, omdat er in afval heel veel grondstoffen en energie zitten. Zo gebruikt Omrin etensresten om biogas van te maken. De afvalverwerking van 800.000 huishoudens in het noorden van Nederland staat voor Omrin dan ook in de eerste plaats gelijk met het verzamelen van zoveel mogelijk grondstoffen. Het is de vaste overtuiging van directeur Vernooij en zijn team dat de afvalbranche een voortrekkersrol kan spelen in de circulaire economie.

Omrin voegde de daad bij het woord door in Leeuwarden de Recycle Boulevard te openen. Het is tegelijk een kringloopwinkel, een werkplaats, een leeromgeving en een plek voor duurzame pop-up winkels waar studenten van de opleiding meubelontwerp bijvoorbeeld nieuwe functies bedenken voor afgekeurde spullen en waar mensen die moeilijk aan de bak komen in het normale arbeidscircuit een werktraject kunnen volgen. Omrin is permanent op zoek naar zoveel mogelijk samenwerkingen om zo vooruitgang te boeken in de strijd voor een beter milieu.

Toen het bedrijf ondervond dat het feit dat sommige plasticsoorten moeilijker te recycleren zijn dan andere omdat bij het productontwerp voor een specifieke samenstelling is gekozen, aarzelde het niet om contact op te nemen met de ontwerpers om mogelijke alternatieven te bekijken. Omdat samenwerking zo belangrijk is, startte Omrin samen met 24 andere partijen ook de Vereniging Circulair Friesland, onder meer om zo meer energie te kunnen besparen.

Meer info : www.omrin.nlcirculairfriesland.frl