Neoen, dat noteert op de beurs van Parijs, is een van de belangrijkste en meest dynamische onafhankelijke producenten van uitsluitend duurzame energie ter wereld. De onderneming is vooral actief in Frankrijk, Finland, Australië, Mexico, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk.

Neoen exploiteert onder meer het krachtigste zonnepark van Europa in Cestas in de buurt van Bordeaux (300 MWp) en de grootste lithium-ionopslaginstallatie van Frankrijk. Nu kondigde het bedrijf aan dat het in Finland via het windmolenpak van Hedet, met 18 turbines met een vermogen van 4,5 MW, het datacenter van Google zal voorzien van groene stroom. Neoen legt momenteel bovendien de laatste hand aan de ontwikkeling van een ander windmolenpark in Finland, Mutkalampi. Dat heeft een totaal vermogen 250 MW en ook voor de aankoop van de groene stroom die hier ontwikkeld zal worden is al een akkoord getekend met Google. Nog in Finland start Neoen ook met de bouw van de grootse Scandinavische opslagplaats voor batterijen, Yllikkälä Power Reserve.

Xavier Barbaro, de CEO van Neoen, verklaarde in een persbericht bijzonder fier te zijn op de ingebruikname van het windmolenpark van Hedet. De start van de commerciële exploitatie ervan betekent volgens hem immers een belangrijke mijlpaal voor de toekomstige activiteiten van Neoen in Finland. Neoen wil op die manier een belangrijke bijdrage leveren aan de door Finland vooropgestelde doelstelling om tegen 2035 volledig klimaatneutraal te zijn. Finland, dat sinds december 2019 wordt geleid door de amper 35-jarige Sanna Marin, de jongste premier ter wereld, is zoals bekend een van de grote pioniers rond het terugdringen van de CO2-uitstoot.

Meer info: www.neoen.com