Doctoraatsstudent Jordi D’hondt heeft in samenwerking met een team jonge ingenieurs en ontwerpers een prototype van een elektrische cargofiets gebouwd. Volgend jaar hoopt hij die te commercialiseren. De cargofiets, op basis van een Tri-bike van Mobile Technics, kan tot 300 kilogram vervoeren. Wordt jouw wasmachine binnenkort met de fiets geleverd?

Er is nood aan een dergelijk product, want steeds meer binnensteden beperken het gemotoriseerd vervoer door mobiliteitsplannen, lage-emissiezones en voetgangerszones. Bij de nieuwe fiets is de nadruk gelegd op wendbaarheid en comfort. De fietskoerier kan met deze elektrische fiets, waarvan de aandrijving in de motoren in de achterwielen zit, een kracht van 2 kilowatt halen en eenvoudig bochten nemen zonder dat de lading gaat schuifelen of kantelen. Voorts zorgt een generator ervoor dat de fietser al trappend elektriciteit opwekt die in de batterijen wordt opgeslagen.

De fiets heeft een actieradius van zo’n 100 kilometer en wordt ontwikkeld voor professionele koerierbedrijven die de stad niet in mogen met bestelwagens of gewoon tijd willen besparen omdat ze met een fiets door de knips mogen rijden. Deze cargofiets heeft alle wettelijke breedtes, lengtes en eigenschappen van een fiets en is dus een van de mogelijkheden van de toekomst voor leveringen in de binnenstad. Grote bedrijven toonden al interesse en Mobile Technics staat klaar om het patent in productie te brengen.

Meer info op  tribike.be