Zodra november voor de deur staat, beginnen je ogen spontaan te fonkelen. In de elfde maand van het jaar vindt namelijk Black Friday plaats. Een dag (soms een heel weekend of een hele week) waarop kortingen je rond de oren vliegen. Zowel jij als consument, als online webshops doen deze dagen hun uiterste best voor een optimale ver- of aankoop. Al gaat deze goedkope euforie vaak gepaard met een negatieve ecologische prijs: een grotere ecologische voetafdruk.

Toename aan online webshops

Zodra je online een korting spot, ben je er als de kippen bij. Een normale reactie voor diegenen die zichzelf graag eens in de watten leggen en trakteren op een cadeautje. Je klikt op ‘bestellen’, je product vliegt in het ‘winkelmandje’ en je betaalt je aankoop. Op vijf seconden heb je zonder veel moeite een nieuw product gescoord. Maar hoe leuk het online bestellen ook is, is het wel altijd even ecologisch?

Wist je dat het klimaat lijdt onder de mens zijn materialistische drang naar meer? In België winnen webshops ieder jaar opnieuw aan populariteit wat ons in 2021 brengt op een totaal van zo’n 48.000 webshops. En Covid-19 heeft daar het afgelopen jaar alleen maar aan bijgedragen. Online je weg banen, heeft natuurlijk zijn voordelen, zoals keuze uit een groot assortiment of de easy way waarop je een nieuw product in huis haalt. Maar… de ecologische gevolgen zijn vaak prangend.

Black Friday

Last mile-fase

Voor iedere online aankoop is er een verpakking nodig en dient een pakketbezorger de baan op te gaan. In de volksmond beschrijft men dit als de last mile, het proces waarin je pakket het magazijn verlaat tot het moment dat je je pakket ontvangt. Deze laatste fase is enorm milieuvervuilend, en daar gaan we graag even dieper op in.

In principe zijn er vier scenario’s te onderscheiden in de last mile-fase:

  • traditioneel winkelen,
  • webshop met thuisbezorging,
  • pick-up pointbezorging en
  • drop-off pointbezorging.

Het is voornamelijk het onderscheid tussen ‘traditioneel winkelen’ en een ‘online aankoop met bezorging’ dat wat extra aandacht verdient. Algemeen kan je stellen dat online shoppen 0,7 cent ecologische schade minder aanricht dan een fysiek winkelbezoek. Dat klinkt misschien goed in de oren, al zijn hier impactvolle kleine lettertjes aan verbonden. Zo is de kans op retour bij een online aankoop groot, zowat 10 procent van alle bestellingen. Wat online shoppen meteen een stuk minder ecologisch maakt. De verzending van één pakketje gaat gepaard met 260 à 530 gram CO2-uitstoot, dat is ongeveer 50 à 100 miljoen kilogram CO2-uitstoot op een jaar. Concreet kan je het vergelijken met een gemiddelde van 1050 rondjes rond de aarde, wat op jaarbasis leidt tot 6,5 miljoen euro schadekosten voor het milieu. Gi-gantisch veel dus, maar daar liggen voor ondernemers net ook de opportuniteiten om het beter aan te pakken en zo het verschil te maken.

Van Black Friday naar Green Friday

Om de (bijna letterlijke) stormloop aan CO2-uitstoot en overconsumptie in te perken, recreëerden verschillende organisaties het concept van Black Friday. Ze switchen hiervoor van zwart naar groen en moedigen consumenten onder de naam ‘Green Friday’ aan om bewuster te kopen. Maar wat is nu het verschil tussen Black Friday en Green Friday? Maar wat is nu het verschil tussen Black Friday en Green Friday? Voornamelijk het doel. Bij Black Friday draait het enkel en alleen rond verkopen – verkopen – verkopen om zoveel mogelijk winst te halen. Wat het tegenovergestelde is bij Green Friday, waarbij men enkel wenst te verkopen als dit bewust gebeurt en met respect voor het product. Wat niet wegneemt dat er geen winst gemaakt kan worden. Simpelweg kan je het omschrijven als de oude economie en de nieuwe economie, waarbij die laatste de bovenhand moet nemen in de toekomst.

Althans daar richt CEO’s 4 Climate zijn pijlen op! We go green or we go home!