Op donderdag 30 juni 2022 vond in Waregem Expo het evenement plaats over hoe we CO2 kunnen gaan reduceren in de (zware) transport. Een kader waarbinnen later ons EV- & H-project wordt uitgewerkt. Tijdens dit event kwamen enkele experts aan het woord over de verschillende oplossingen om CO2 te kunnen reduceren in de (zware) transport: elektriciteit & waterstof. We zetten even voor jou op een rijtje wat er allemaal gezegd werd.

Frank De Lannoit(Brugge Geeft Energie)

“Er is geen gouden kogel die diesel kan vervangen, maar batterijen, waterstof en ammoniak zullen een belangrijke rol spelen als toekomstige brandstoffen. Door waterstof in de luchtinlaat te injecteren, is er minder diesel nodig voor het zelfde vermogen, wat resulteert in minder CO2. Zo zorgen 6 tanks waterstof al voor 30% COreductie.”

Rudy Vanderperren & Peter Brock(Manager Marketing Mercedes-Benz Trucks België Luxemburg & CEO Mercedes-Benz Trucks België Luxemburg)

“Een duurzame mobiliteit bereiken we enkel met een brede omslag op verschillende vlakken. Zoals minder kilometers, slimme logistiek en nul-emissie voertuigen.”

.

 

“Elektrisch waar het kan, waterstof waar het moet.”

.

Jackij Aers(Project Aers)

“Project Aers bouwt aan het tankstation van de toekomst. Wat mag je verwachten? Een bewaakte parking langs de A11 die goed is voor 135 vrachtwagens met 10 ADR plaatsen en 10 oplaadplaatsen. Deze parking zal volledig uitgerust zijn met restaurant, shop, douches, wasmachines, … om zo een volledige belevenis te creëren.”

Robrecht Bothuyne(Vlaams volksvertegenwoordiger, schepen Kruisem)

“Energieonafhankelijkheid is niet langer een toekomstfantasie, maar kan vandaag al worden gerealiseerd.”

Roland Maes(Bezieler - CEO's 4 Climate)

“Bij CEO’s 4 Climate zijn we niet alleen denkers, maar ook doeners. Daarom willen ze zelf overgaan tot de aankoop van infrastructuur zoals: EV-truck, H-truck en een mobiel H-tankstation. We nemen grote stappen op nationaal én op internationaal gebied. Zo komen we weer een stapje dichter bij de ondertekening van een Vlaamse Green Deal voor wegtransport.”

Enkele sfeerbeelden