Op donderdag 30 juni 2022 vond in Waregem Expo het evenement plaats over hoe we CO2 kunnen gaan reduceren in de (zware) transport. Een kader waarbinnen later ons EV- & H-project wordt uitgewerkt. Tijdens dit event kwamen enkele experts aan het woord over de verschillende oplossingen om CO2 te kunnen reduceren in de (zware) transport: elektriciteit & waterstof. We zetten even voor jou op een rijtje wat er allemaal gezegd werd.

Frank De Lannoit(Brugge Geeft Energie)

“Naast de kostenbesparingen die u kunt realiseren, kunt u door brandstof te besparen de CO2-uitstoot van uw trucks aanzienlijk verminderen. Met elke liter diesel die u minder verbruikt, bespaart u 2,6 kg CO2-uitstoot. Ondanks dat het verminderen van CO2-uitstoot niet direct zichtbaar is in uw portemonnee, helpt u mee de CO2-doelstellingen van de EU te behalen en daarmee verdere klimaatverandering tegen te gaan.”

Rudy Vanderperren & Peter Brock(Manager Marketing Mercedes-Benz Trucks België Luxemburg & CEO Mercedes-Benz Trucks België Luxemburg)

“Natuurlijk zal deze overschakeling op emissievrije voertuigen niet van vandaag op morgen gebeuren. Het zal een overgang zijn. Maar wij zijn ervan overtuigd dat deze overgang zeer snel zal verlopen.”

.

“Elektrisch waar het kan, waterstof waar het moet.”

.

Jackij Aers(Project Aers)

“Project Aers bouwt aan het tankstation van de toekomst. Wat mag je verwachten? Een bewaakte parking langs de A11 die goed is voor 135 vrachtwagens met 10 ADR plaatsen en 10 laadplaatsen. Deze parking zal volledig uitgerust zijn met restaurant, shop, douches, wasmachines, … om zo een volledige belevenis te creëren.”

Robrecht Bothuyne(Vlaams volksvertegenwoordiger, schepen Kruisem)

Roland Maes(Bezieler - CEO's 4 Climate)

“Bij CEO’s 4 Climate zijn we niet alleen denkers, maar ook doeners. Daarom willen ze zelf overgaan tot de aankoop van infrastructuur zoals: EV-truck, H-truck en een mobiel H-tankstation. We nemen grote stappen op nationaal én op internationaal gebied. Zo komen we weer een stapje dichter bij de ondertekening van een Vlaamse Green Deal voor wegtransport.”

Enkele sfeerbeelden