Op 15 oktober 2020 heeft het Koninklijk Meteorologisch Instituut van België (KMI) zijn nieuwe klimaatrapport voorgesteld.

Het “Klimaatrapport 2020: van klimaatinformatie tot klimaatdiensten” bundelt de meest recente resultaten van onze klimatologische waarnemingen en ons klimaatonderzoek. Hiermee wil het KMI wetenschappers, beleidsmakers en het grote publiek informeren over de wetenschappelijke kennis omtrent het waargenomen en toekomstige klimaat in België.

Het KMI-Klimaatrapport is een update van het voorgaande “Oog voor het klimaat”-rapport van 2015 en geeft een antwoord op vragen zoals: “Hoe kunnen we de klimaatverandering in België waarnemen? Welke trends in Ukkel en België nemen we waar? Hoe veroorzaken broeikasgassen in de atmosfeer de klimaatverandering? Hoe kunnen we de toekomstige klimaatverandering inschatten met klimaatmodellen? Hoe zal het klimaat in België in de toekomst evolueren? Op welke manier vormt de wetenschappelijke expertise van het KMI de basis van kwaliteitsvolle en betrouwbare klimaatdienstverlening aan het publiek en de overheid?”.

Klimaatopwarming en meer extreem weer

De analyse van klimatologische waarnemingen is cruciaal voor een goed begrip van de klimaatverandering zowel op globale als regionale of lokale schaal. Zo vertonen de globale waarnemingen van de temperatuur voor 2019 een gemiddelde toename van ongeveer 1,1°C (t.o.v. de pre-industriële periode 1850-1900). Juli 2019 was globaal de warmste maand sinds het begin van de waarnemingen zo’n 140 jaar geleden. Ook in de KMI-waarnemingen te Ukkel en voor heel België is de opwarming duidelijk zichtbaar sinds het midden van de 20e eeuw.

De klimaatopwarming vergroot bovendien de kans op het voorkomen van extreme weersomstandigheden, waaronder hittegolven. Een duidelijk beeld dat aangeeft waarom iedereen, in ons geval alle ondernemers, moeten bijdragen aan een samenleving die de impact op ons klimaat vermindert.

Het volledige klimaatrapport kun je hier lezen.

Bron: meteo.be