Op donderdag 10 maart 2022 vond bij Vives Hogeschool in Kortrijk het evenement plaats over Flanders Green Deal to Sustainable Mobility. Een kader waarbinnen later ons waterstofproject wordt uitgewerkt. Tijdens dit event kwamen 7 experts aan het woord over wat waterstof is, welke oplossingen het biedt voor de mobiliteit van de toekomst en hoe CEO’s 4 Climate dit praktisch wil gaan aanpakken.

We zetten even voor jou op een rijtje wat er allemaal gezegd werd.

Louis Vercauter(Project Development Manager - CMB.Tech)

“Er is geen gouden kogel die diesel kan vervangen, maar batterijen, waterstof en ammoniak zullen een belangrijke rol spelen als toekomstige brandstoffen. Door waterstof in de luchtinlaat te injecteren, is er minder diesel nodig voor het zelfde vermogen, wat resulteert in minder CO2. Zo zorgen 6 tanks waterstof al voor 30% COreductie.”

Annelies Gorissen(Sectormanager Energie en Circulaire Economie - POM Limburg)

“Een duurzame mobiliteit bereiken we enkel met een brede omslag op verschillende vlakken. Zoals minder kilometers, slimme logistiek en nul-emissie voertuigen.”

.

 

“Door de Vlaamse overheid is een duidelijke visienota gepubliceerd met focus op waterstof voor verduurzaming industrie (energiebron en grondstof) en zwaar transport. We bekijken de mogelijkheden voor ondersteuning van duurzaam zwaar transport via VLIAO.”  

Kabinet Vlaams Viceminister-president Hilde Crevits

.

Ann Theunissens(Departement Omgeving)

“Green Deals zijn een initiatief van de Vlaamse overheid om in samenwerking met diverse actoren onze maatschappij te vergroenen. Het gaat om een vrijwillige en ambitieuze overeenkomst tussen bedrijven, organisaties en de overheid om samen op een korte termijn van 3 à 4 jaar duurzame acties te realiseren. Via Green Deals ontstaan kansen om beleidsdoelen en maatschappelijk engagement tot op niveau van de individuele actor te concretiseren.”

Sven Duchatelet(Head of Engineering - Solenco Power)

“Energieonafhankelijkheid is niet langer een toekomstfantasie, maar kan vandaag al worden gerealiseerd.”

Roland Maes(Bezieler - CEO's 4 Climate)

“Bij CEO’s 4 Climate zijn we niet alleen denkers, maar ook doeners. Daarom willen we actief bezig zijn met de Flanders Green Deal to Sustainable Mobility doormiddel van werk- en stuurgroepen, input te verkrijgen vanuit diverse meewerkende partijen en onze verschillende doelstelling te concretiseren in acties.“

Frank De Lannoit(Co-founder - Brugge Geeft Energie)

“Er rijden elke dag 40.000 trucks alleen al op de ring in Antwerpen en dat terwijl het wegverkeer in Vlaanderen 36% van de broeikasgassen veroorzaakt. In Europa rijden er maar lieft 6,2 miljoen trucks. Begin daar maar de rekensom van te maken.

Het is echt hoog tijd om actie te ondernemen, NU. We staan sterk, de kennis is er, de mogelijkheden zijn er, ook de hardware en de goesting zijn er, maar we moeten ons durven smijten, want de aanwezigheid van waterstof is een maatschappelijke noodzaak. Oost-Vlaanderen en Antwerpen gingen ons voor, wij hier in West-Vlaanderen kunnen dat ook!”

Enkele sfeerbeelden