Vanaf eind volgende winter zullen cafés en restaurants in Frankrijk geen verwarming op hun terras meer mogen hebben. Daarmee wil de Franse minister van milieu Barbara Pompili een gedragsverandering in gang zetten en het klimaat in de Franse straten aanpakken.

Het is slechts één voorstel uit een lijst van klimaatveranderingen van een burgerconventie. Ook verwarming en airconditioning van winkels staan als aandachtspunt op de lijst. Het is niet logisch dat winkels hun deuren wagenwijd open staan en ondertussen verwarmings- of koelinstallaties op volle toeren draaien en die energie allemaal verloren gaat.

Pompili zet het milieu voorop in plaats van het genot en gemak van klanten op café en in de winkelstraat.
Uit berekeningen van milieubeweging Negawatt blijkt dat op de Parijse terrassen alleen al een CO2-uitstoot geproduceerd wordt die overeenkomt met de uitstoot van een nieuwe wagen die 120.000 kilometer aflegt.

De kacheltjes en branders op gas of elektriciteit verwarmen de buitenlucht en dat is totaal nutteloos. Minister Pompili spreekt van een “ecologische dwaling die leidt tot compleet ongerechtvaardigd gebruik van energie”. In België begint de problematiek ook al te dagen en wordt in Gent bijvoorbeeld al een extra terrrasbelasting geheven voor wie een terrasverwarmer plaatst.