De Nederlandse distributeur van biologische groenten en fruit Eosta is al vele jaren een pionier in duurzaam ondernemen.  Het bedrijf staat bekend om het herkenbaar maken van biologische versproducten met laser branding – zonder het gebruik van plastic – en om het traceerbaar maken van de herkomst van groente en fruit. Nu maakte Eosta bekend dat het de werkelijke kosten van haar producten zal berekenen met true cost accounting, waarbij de impact van producten op mens en natuur wordt gemeten in geld.

Eosta pleit voor een nieuwe winstdefinitie waarin people en planet ook worden meegenomen. CEO Volkert Engelsman laat geen gelegenheid voorbijgaan om erop te wijzen dat verduurzaming en transparantie permanent centraal staan in de bedrijfsvoering van Eosta. Vandaar ook de aandacht om plastic te verbannen en dus de overstap te maken naar laser branding en ook de focus om producten minder anoniem te maken en de consumenten duidelijk te maken waar ze precies vandaan komen, hoe ze geproduceerd zijn en onder welke omstandigheden. Het bedrijf doet dit onder het handelslogo Nature&More. Alle producten met dit logo hebben een cijfer- of QR-code die consumenten toegang verschaft tot informatie over de teler van het product dat ze hebben gekocht. Ook bevatten al deze producten een zogenaamde duurzaamheidsbloem die de 7 aspecten weerspiegelt waarop Eosta de prestaties van telers evalueert: klimaat, water, bodem, biodiversiteit, impact op het individu, impact op de samenleving en de economie. Door naar al die verschillende aspecten te kijken kan het bedrijf ook de zogenaamde True cost accounting toepassen en dus alle kosten en baten van biologische en reguliere producten ertegenover zetten. Dat betekent dat effecten zoals uitputting of verrijking van de bodem, CO2-uitstoot en watergebruik mee worden genomen, net als de vraag of werknemers in de keten een eerlijk loon ontvangen. Aan al die effecten wordt een prijs gehangen.

“Duurzaam ondernemen blijft voor velen hangen bij zaken als elektrisch rijden en groene stroom maar dat is niet genoeg”, zegt Engelsman nog. “We moeten naar een nieuwe winstdefinitie waarbij we de begrippen ‘winst’ en ‘kosten’ radicaal anders gaan definiëren. Ik pleit voor een stakeholders-economie, waarbij we people en planet ook als aandeelhouders beschouwen. Duurzaamheid begint duidelijk uit het domein van de groene idealisten en activisten te breken en in te dalen naar de economie. Banken en beleggers kunnen niet langer om het financiële risico van klimaatschade heen. True cost accounting spreekt een taal waar ook de financiële sector, beleggers en aandeelhouders wat mee kunnen. Daar ligt een belangrijke sleutel”.

Meer info : www.eosta.com