Elektrische wagens kenden in het begin een moeilijke start, maar zijn ondertussen aan een flinke opmars bezig. Je ziet ze alsmaar meer in het straatbeeld opduiken. Bedrijven vormen hierachter vooralsnog de belangrijkste drijvende kracht. Zijn de hoge prijzen aan de pomp en de bezorgdheid om ons klimaat hiervan de oorzaak?

Het totale kostenplaatje

De aankoopprijs van elektrische wagens blijft nog steeds hoger dan die met een verbrandingsmotor. Dit komt doordat de consument meebetaalt aan de onderliggende kosten van de batterijen en de research en development. Desalniettemin krimpt het prijsverschil tussen elektrische wagens en brandstofwagens stilaan, als gevolg van de wet van vraag en aanbod. De toenemende concurrentie zorgt voor een groter aanbod aan elektrische wagens waardoor de prijs daalt. Daarnaast nemen ook de onderzoekskosten geleidelijk af en worden de batterijen beter en goedkoper. Dit zorgt ervoor dat de doorverkoopwaarde procentueel hoger ligt dan bij een brandstofwagen, wat hen ook gegeerder maakt op de tweedehandsmarkt.

Aan de andere kant zien we dat de operationele kosten aanzienlijk lager zijn. Elektriciteit is goedkoper dan benzine of diesel, zelfs met de huidige energieprijzen. De onderhoudskosten zijn ook een heel stuk lager, doordat er minder bewegende delen zijn die kunnen slijten. Het enige minpunt is wel dat door het hoge gewicht en het hoge motorkoppel de banden wat sneller slijten en dus vaker aan vervanging toe zijn.

Is er meer tijdsverlies door het beperkte bereik?

Je wagen opladen zal altijd langer duren dan tanken, maar dat hoeft niet altijd negatief te zijn. Thuis zal je al vlug zes tot tien uur aan de laadpaal staan. En, wat het woord ook moge beweren, ook opladen met een snellader is niet zo snel als tanken: gemiddeld neemt het een half uur in beslag. Je kan dit natuurlijk ook doen op momenten wanneer je je wagen niet nodig hebt, zoals ’s avonds of overdag op het werk. Bij lange afstanden is een tussenstop om op te laden onvermijdelijk, maar dan kan je deze tijd uiteraard ook nuttig besteden bv. als koffiebreak.

Hoe zit het met het verbruik?

Over het algemeen liggen het verbruik en de kosten om op te laden een stuk lager dan bij de wagens met een verbrandingsmotor. In de ideale wereld probeer je natuurlijk gratis op te laden. Helaas is dat zeer uitzonderlijk. Sommige werkgevers bieden gratis laden aan op het werk. En heb je in  zonnepanelen geïnvesteerd, dan profiteer je natuurlijk van de gratis opgewekte energie van de zon om je wagen op te laden.

In de andere gevallen zal de gemiddelde energiekost tussen de €7 à 8/100 km liggen. Als je je auto wil opladen met energie van het stroomnet, zal dit rond de 20 à 30 cent per kWh kosten. Bij openbare laadpunten zal de prijs 40 cent per kWh bedragen. Wil je toch zo snel mogelijk laden zal je minimaal 70 cent tot een volle euro per kWh betalen aan de snelladers.

Factoren die het verbruik beïnvloeden:

  • Het type elektrische wagen: een kleine stadswagen verbruikt minder dan een break.
  • De rijstijl (Probeer een gematigd tempo aan te houden, zodat je zo weinig mogelijk moet remmen en opnieuw versnellen)
  • Hogere snelheden
  • Parcours dat je aflegt (reliëf, ondergrond,…)
  • De weersomstandigheden

Is het nu effectief milieuvriendelijker?

Elektrisch rijden is milieuvriendelijker dan rijden op brandstof. Elektrische auto’s stoten geen uitlaatgassen uit, waardoor ze de luchtvervuiling en de uitstoot van broeikasgassen mee helpen verminderen. Bovendien gebruiken ze stroom die afkomstig is van hernieuwbare bronnen, zoals zonne- of windenergie, wat hun impact op het milieu verder verkleint. Kortom, elektrisch rijden draagt bij aan de strijd tegen klimaatverandering en verbetert de luchtkwaliteit in steden.

Fiscaliteit van elektrisch rijden?

Elektrische wagens bieden niet alleen voordelen voor het milieu, maar ook aanzienlijke fiscale voordelen. Een elektrische wagen is 100% fiscaal aftrekbaar op de belastingaangifte. Ook voor het laadstation als particulier is deze 30% aftrekbaar en voor bedrijven is dat zelfs 150% aftrekbaar. Als loontrekkende heb je dan ook nog eens het voordeel dat je VAA lager ligt en dus minder belastingen zal betalen. In Vlaanderen gaat het zelf zo ver dat je geen belasting op de inverkeerstelling en ook geen jaarlijkse verkeersbelasting zal betalen.

De populariteit van elektrisch rijden groeit in sneltempo. De voordelen van elektrische voertuigen, zoals milieuvriendelijkheid, lagere operationele kosten en fiscale voordelen, maken het aantrekkelijk voor de consumenten en overheden om over te stappen richting dit duurzamer alternatief. Uitdagingen zoals de beperkte actieradius en laadinfrastructuur worden aangepakt en er wordt gewerkt aan de ontwikkeling van betere batterijtechnologieën. Met voortdurende technologische vooruitgang en groeiende investeringen zal elektrisch rijden een steeds belangrijkere rol spelen in onze dagelijkse mobiliteit.

Bronvermelding:
Gerben. (2023, March 22). Hoeveel stroom verbruikt een elektrische auto? – Lumiworld. Lumiworld. https://lumiworld.luminus.be/slimme-investeringen/hoeveel-stroom-verbruikt-een-elektrische-auto/#:~:text=Een%20standaard%20elektrische%20wagen%20verbruikt,8%20euro%20per%20100%20km
Reynders, E. (2023, June 23). Is 100% elektrisch rijden echt zo duur? Je ontdekt het hier! – Lumiworld. Lumiworld. https://lumiworld.luminus.be/slimme-investeringen/100-elektrisch-rijden-is-het-duur/
Touring. (2022, April 1). Is elektrisch rijden te duur? Touring. https://www.touring.be/nl/artikels/is-elektrisch-rijden-te-duur