Het Four Elements Hotel Amsterdam met 195 kamers is het eerste volledig energieneutrale hotel ter wereld. Het hotel is gelegen op Amsterdam IJburg en wordt omringd door het water van het IJmeer en de haven van IJburg.

Het hotel doet zijn naam eer aan en is “powered by nature”. Four Elements verwijst naar de natuurlijke energiebronnen wind, aarde, water en vuur. In het hotel worden slimme principes uit de natuur ingezet voor duurzame innovatie.

Zo is de klimaatbeheersing geïnspireerd op de natuurlijke ventilatie in termietenheuvels in de woestijn. Door luchtstromen te controleren ontstaat een natuurlijke airconditioning die leidt tot een constante prettige temperatuur en schone lucht die continu ververst wordt. Zonnepanelen op dak en gevels zorgen ervoor dat het hotel zelfvoorzienend is voor zijn energieverbruik.

Ook achter elk voorwerp in het hotel schuilt een duurzaam verhaal. Van meubels tot vloeren, van linnen tot douchekoppen, alles is duurzaam, gerecycleerd of geüpcycled. Medewerkers dragen circulaire jeans, de hotelfietsen zijn samengesteld uit gerecycleerde onderdelen en de waterglazen zijn gemaakt van gebruikte wijnflessen.

In de hotelkamers staan koffiekopjes, gemaakt van restanten klei van basisscholen, en op de bedden ligt eco bedlinnen.

Meer info op: https://fourelementshotel.com/