2021 wordt ongetwijfeld een jaar waarbij duurzaamheid nog hoger op de agenda komt te staan. Januari is dé maand bij uitstek voor het maken van goede voornemens en daarom geven we zelf ook een aanzet voor 5 goede en vooral duurzame voornemens voor uw bedrijf.

1. Elektrificatie van het wagenpark

Het vergroenen van het wagenpark tegen 2026 is een van de maatregelen van de regering om de klimaatdoelstellingen te halen. Een combinatie van interessante fiscale voordelen en een steeds uitbreidend aanbod, biedt heel wat opportuniteiten voor bedrijven. Bovendien streeft de Vlaamse regering ernaar om tegen 2030 minstens 1 laadpunt voor elektrische mobiliteit te hebben per 100 inwoners.

Benieuwd naar meer voordelen die het vergroenen van uw wagenpark met zich mee kan brengen? Kom dan op 18, 19 of 20 juni zeker een kijkje nemen op ons EV drivers event.

2. Bewust omgaan met energie

Breng je energieverbruik in kaart en bekijk hoe je met innovaties en bewustwording het energieverbruik kan reduceren. Misschien is er zelfs een mogelijkheid om zelf groene energie op te wekken op je bedrijventerrein.

Via deze gratis calculator, bereken je in een mum van tijd de CO2-voetafdruk van uw onderneming.

3. Inzetten op CO2-compensatie

Klanten hechten steeds meer belang aan bedrijven die zich inzetten voor het klimaat en het milieu. Samen dragen we bij om de doelstellingen van 2030 te halen op vlak van CO2-uitstoot. Naast reduceren kan je ook de niet-te-reduceren CO2-uitstoot compenseren en zo je bedrijf CO2-neutraal (of CO2-positief) maken.

4. Product-as-a service als accelerator voor de circulaire economie

Veel bedrijven denken na over cradle-to-cradle, productie waarbij geen grondstoffen verloren gaan en producten gerecycleerd kunnen worden. Een never-ending product lifecycle waarbij oude producten als grondstof dienen voor nieuwe producten en steeds hergebruikt kunnen worden.

Maar dat is niet altijd mogelijk, een andere oplossing kan zijn om heel kwalitatieve producten te maken en een dienstverlening te verkopen die gericht is op het onderhoud en extra service van de gemaakte producten. De producten worden na een verhuurperiode gerecycled of refurbished en opnieuw in de markt gezet. Zo gaan producten langer mee en belanden ze minder snel op de afvalberg.

5. Innovatie als sleutel tot succes

Ondernemers kunnen het verschil maken door in te zetten op innovatie en nieuwe methoden, denkprocessen, werkprocessen, … met het juiste netwerk kunnen partnerships leiden tot een belangrijke evolutie.

Wie dus nog geen lid is van de CEO’s 4 Climate community weet wat hem/haar te doen staat!