Bouwen gaat gepaard met veel kosten, niet enkel op financieel vlak maar ook op ecologisch vlak. Grondstoffen zijn niet eindeloos beschikbaar, ze zijn uitputbaar. Vandaar de toenemende aandacht voor ‘duurzaam bouwen’. We worden om de oren geslagen met begrippen zoals ‘CO2-neutrale gebouwen’, ‘circulair bouwen’, ‘EPC-waarde’, ‘BEN-normen’, ‘passief wonen’… Deze slaan allemaal op het concept ‘duurzaam bouwen’.

‘Duurzaam bouwen’ is een breed begrip en wordt de laatste tijd vaak gebruikt, maar wat houdt dit juist in? Het principe People, Planet, Profit vormt de kapstok van dit concept. Duurzaam bouwen betekent dat je rekening houdt met je omgeving, zowel mens als milieu. Het staat voor wonen in een wereld die draait op schone, hernieuwbare energie en waarin grondstoffen niet verloren gaan. Duurzaam slaat ook op het feit dat het een lange levensduur heeft.

Duurzaam bouwen, hoe begin je eraan?

Duurzaam bouwen is een proces van verantwoorde keuzes maken. Alles start uiteraard bij het ontwerp en de locatie. De bouwgrond moet zorgvuldig gekozen worden, bijvoorbeeld dicht bij openbaar vervoer zodat u zich op een milieuvriendelijke manier kan verplaatsen. De bedoeling is om zo weinig mogelijk open ruimte in te nemen, dus best gebundeld in een dorpskern of stad wonen. Daarnaast is ook de bouwmethode van groot belang. Er moet hierbij aandacht besteed worden aan het energieverbruik en de gebruikte materialen.

 

Welke bouwmaterialen?

U kiest best voor natuurlijke bouwmaterialen, hierdoor geniet hout de voorkeur omdat hout een van de weinige bouwmaterialen is die zichzelf aanvult. Bovendien is hout ook een uitstekende isolator en kan het een wand perfect winddicht maken. Enkele labels die rekening houden met de volledige levenscyclus van het product (technische prestaties, gevolgen voor de gezondheid en invloed op het milieu) zijn VIBE, Natureplus, het Europese Ecolabel en het FSC-keurmerk.

 

Energie-efficiënt bouwen

Daarnaast is compact bouwen essentieel. Compacte gebouwen zijn immers het meest energiezuinig. Een energiezuinig gebouw begint bij grondige isolatie en hoogrendementsbeglazing. Vervolgens kan je ook hernieuwbare energiebronnen aanwenden zoals zonne-energie via zonnepanelen. Hiervoor is de oriëntatie van je gebouw belangrijk. Zorg ervoor dat je werkruimtes op het zuiden gericht zijn om zo optimaal van de zonne-energie te kunnen genieten. Wanneer er geen andere mogelijkheid is dan eindige energiebronnen te gebruiken, is het belangrijk deze zo efficiënt mogelijk te gebruiken.

 

Optimaal waterbeheer

Zuiver water wordt vaak gebruikt voor activiteiten die geen drinkbaar water vereisen zoals het doorspoelen van het toilet. Hier moeten we voorzichtig mee omspringen want zuiver water is een schaars goed. Door regenwater op te vangen en te hergebruiken bespaar je geld maar halveer je ook het drinkwaterverbruik.

 

Investeren in duurzaamheid loont, dat is zeker!

Naast de soms hoge kosten die gepaard gaan met duurzaam bouwen zijn er uiteraard ook voordelen aan gekoppeld. Enkele voordelen zijn;

  • Lagere energie- en waterfactuur
  • Minder afhankelijk van fossiele brandstoffen
  • Woon- en levenskwaliteit stijgt: gezondere leefomgeving
  • Recht op premies en subsidies
  • Woningwaarde stijgt
  • Milieu wint

Kortom, het loont zeker om te investeren in duurzaamheid. Heb je interesse in enkele primeurs omtrent duurzaam bouwen? Omcirkel dan alvast 29 september in uw agenda voor ons event bij onze partner KRC Genk. Hier kunnen we proeven van revolutionaire bouwprojecten en netwerken met échte specialisten. Zeker de moeite waard om aanwezig te zijn!