Vandaag de dag vormt klimaatverandering een groot probleem. Steeds meer mensen realiseren zich dat het essentieel is om hun CO2-voetafdruk te verminderen om een duurzamere toekomst te waarborgen. Er zijn talloze manieren waarop individuen, gemeenschappen en bedrijven kunnen bijdragen aan het verkleinen van hun impact op het milieu, maar wie neemt hier werkelijk concrete stappen in?

Wat is jouw CO2-voetafdruk?

Voordat je actie onderneemt, is het belangrijk om te begrijpen hoe groot jouw huidige CO2-voetafdruk is. Er zijn online calculators, zoals de CO2-calculator van Klimaatplein, die je helpen je persoonlijke uitstoot te meten op basis van je levensstijl en consumptiepatronen. Dit geeft je een duidelijk beeld van waar de meeste uitstoot vandaan komt en waar je veranderingen kunt aanbrengen.

Hoe kun je besparen? Lees hier 5 tips!

1.    Duurzaam vervoer

Transport is een grote bron van CO2-uitstoot. Overweeg om vaker te kiezen voor duurzaam vervoer, zoals fietsen, carpoolen, openbaar vervoer of elektrische voertuigen. Als bedrijf kun je ook elektrische bedrijfsvoertuigen overwegen en faciliteiten bieden voor medewerkers om gemakkelijker duurzame vervoersopties te kiezen.

2.    Energie-efficiëntie: thuis en op kantoor

Schakel over op energiezuinige verlichting, apparaten en verwarming-/koelingssystemen. Investeer in hernieuwbare energiebronnen zoals zonnepanelen of windenergie om jouw energievoorziening groener te maken. Meer info nodig? Kom naar onze Climate Sessie Stroom van eigen kweek op 31 augustus en ontdek de mogelijkheden van hernieuwbare energie.

3.    Beperk waterverbruik

Waterverwarming en -behandeling kost energie. Door bewuster om te gaan met water en lekkages te vermijden, verlaag je indirect jouw CO2-voetafdruk.

4.    Duurzame voedselkeuzes

Wat je eet heeft ook invloed op jouw voetafdruk. Verminder de consumptie van vlees en zuivelproducten, omdat de productie ervan aanzienlijke uitstoot en ontbossing veroorzaakt. Kies in plaats daarvan voor plantaardige en lokaal geproduceerde voedingsmiddelen.

5.    Minimaliseer afval en recycleer

Afvalverwerking draagt bij aan broeikasgasemissies. Minimaliseer afval door bewust te consumeren, herbruikbare producten te gebruiken en actief te recycleren. Als bedrijf kun je ook recyclageprogramma’s opzetten en streven naar duurzame verpakkingsoplossingen.

Subsidie voor verduurzamen

Verduurzamen kost geld, maar er zijn heel wat manieren die het financieel aantrekkelijker maken. Je kan profiteren van subsidieregelingen en belastingvoordelen, waarmee je je bedrijf voordeliger klaarmaakt voor de toekomst. Het is belangrijk om je hier goed in te verdiepen, want dat kan je enorm veel geld schelen. Hulp nodig? Neem contact op via info@ceos4climate.eu en wij begeleiden je verder.

Als bedrijf kun je een voortrekkersrol spelen door duurzame praktijken te omarmen en anderen te inspireren hetzelfde te doen. Samen kunnen we streven naar een duurzame en leefbare wereld voor de huidige en toekomstige generaties.

Bronvermelding:
De Sain-Vallen, L. (2023). Meten is weten: je CO2-uitstoot verminderen doe je zo. KVK. https://www.kvk.nl/duurzaamheid/meten-is-weten-je-co2-uitstoot-verminderen-doe-je-zo/
Bogers, M. (2023). Verduurzamen: profiteer van subsidies en regelingen. KVK. https://www.kvk.nl/duurzaamheid/verduurzamen-profiteer-van-subsidies-en-regelingen/