De community CEO’s 4 Climate werd dit jaar opgericht door de West-Vlaamse ondernemer Roland Maes en wil ondernemers aansporen om duurzaam te ondernemen. CEO’s 4 Climate heeft de ambitie om die boodschap zo breed mogelijk uit te dragen, ook bij de jonge generatie en over alle grenzen heen.

Roland Maes tekende daarom deze week een strategische samenwerkingsovereenkomst met Plan International België, de kinderrechtenorganisatie die wereldwijd ijvert om 100 miljoen meisjes de kans te bieden naar school te gaan en een opleiding te volgen. Via dit partnership kan Plan International België een duurzaamheidsexpert aanwerven die de impact van de klimaatwijzigingen op jongeren (en meer specifiek meisjes) in kaart zal brengen.

De kracht van ondernemers

“Het is duidelijk dat de coronacrisis diepe economische sporen zal nalaten. Om de economie weer op het juiste spoor te krijgen, zal veel leiderschap en visie nodig zijn. En niemand is daartoe beter in staat dan de ondernemers zelf”, zegt Roland Maes, eigenaar van CRM Group en initiatiefnemer van CEO’s 4 Climate. “Want ondernemen zou je ook kunnen definiëren als het oplossen van een aaneenschakeling van crisissen. Tegelijk is ondernemen ook vooruitzien. CEO’s 4 Climate is opgericht om met de samengebalde kracht van veel ondernemers nu echt proactief de klimaatproblematiek aan te pakken en zo de toekomst van onze economie en maatschappij te bestendigen.

In een geglobaliseerde wereld hebben we daar ook zoveel mogelijk expertise voor nodig. Daarom hebben wij beslist om een structurele partner te worden van Plan International België. Hoe meer meisjes wereldwijd de kans krijgen om een opleiding te volgen, hoe groter de talentpool zal zijn om bijvoorbeeld in het bedrijfsleven permanent beslissingen te nemen die goed zijn voor mens én planeet en die tegelijk oog hebben voor welvaart, welzijn en welbevinden.”

Roland Maes, initiatiefnemer CEO’s 4 Climate
en Jochem Roels, Corporate Director Plan International België

De kracht van vrouwelijk talent

Plan International verdedigt kinderrechten en gelijke kansen voor meisjes in meer dan 77 landen. Klimaatverandering heeft onrechtstreeks een grote impact op de bestaande ongelijkheden tussen jongens en meisjes. Dit zet het recht op onderwijs en bescherming onder druk. Zo mogen meisjes niet naar school wanneer hun gezin minder middelen heeft door de aanhoudende droogte. Een natuurramp vergroot ook het risico op kindhuwelijken en tienerzwangerschappen. Wanneer gezinnen vluchten voor de gevolgen van klimaatverandering, verblijven ze vaak in vluchtelingenkampen. Meisjes groeien er op in een onveilige omgeving en dat verhoogt de kans op psychologisch en seksueel geweld.

Samen met lokale organisaties en overheden zet Plan International in op kwalitatief onderwijs zodat kinderen over de gevolgen van klimaatverandering leren. Ze leren hoe ze zich kunnen aanpassen en denken na over innovatieve oplossingen. Kinderen durven daardoor hun stem laten horen over iets wat hun toekomst bepaalt.

De jongste tijd bewijzen onder meer Jacinda Ardern, Sanna Marin en Katrin Jakobsdottir, de jonge vrouwelijke premiers van Nieuw-Zeeland, Finland en IJsland, hoe krachtig vrouwelijk talent kan zijn. “Een rechtvaardige wereld staat of valt met respect voor de rechten van meisjes en vrouwen”, zegt Jochem Roels, Corporate Director Plan International België. “We zijn heel verheugd dat CEO’s 4 Climate zich heel goed bewust is van de kracht van vrouwelijk talent en van de impact van de klimaatveranderingen op het leven van meisjes wereldwijd. De grote uitdagingen waar de wereld voor staat op het vlak van klimaat én van sociale ongelijkheid kunnen we enkel aangaan als we op alle mogelijke vlakken tot eendrachtige samenwerking komen.”

Over Plan International Belgium

Plan International België is als onafhankelijke Belgische ngo lid van Plan International en verdedigt gelijke rechten voor meisjes en vrouwen. De hoofddoelstelling is om 100 miljoen meisjes de kans te geven om naar school te gaan of een opleiding te volgen, leiderschapsrollen op te nemen en zelf keuzes te maken over hun leven en hun lichaam.  

Meer info op www.planinternational.be of of Marielaure De Brauwer, corporate accountmanager Plan International België (marielaure.debrauwer@planinternational.be)

Over CEO’s 4 Climate

CEO’s 4 Climate is een community en informatieplatform voor ondernemers die werken naar een duurzame toekomst. Het is het verzamelpunt voor Belgische en internationale CEO’s die zich bewust zijn van de klimaatproblematiek en die in hun eigen bedrijf maatregelen nemen rond duurzame ontwikkeling om zo “beter voor mij” en “beter voor de wereld” permanent hand in hand te laten gaan.

Meer info: ceos4climate.eu of via de marketing verantwoordelijke van CEO’s 4 Climate (info@ceos4climate.eu)

Op dinsdag 15 september 2020 vindt het officiële lanceringsevent van CEO’s 4 Climate plaats. Inschrijven kan via www.ceos4climate.eu/lancering