Bomen. Een dierbaar stukje natuur waarvan de noodzaak vaak in de wind geslagen wordt. Dat is jammer, aangezien we ze broodnodig hebben. Ze bepalen onze manier van leven, beïnvloeden de biodiversiteit, zorgen voor een koele omgeving, compenseren de CO2-uitstoot, … Kortom ze verbeteren onze levensstandaard. En hoe je het draait of keert, ondernemingen maken hier een groot deel van uit. Als onderneming draag je een groene verantwoordelijkheid naar je klanten, je werknemers, je familie, je opvolgers en de gehele maatschappij.

Dit gezegd zijnde is het moment aangebroken om in actie te schieten: investeer in bomen. JOUW onderneming kan het verschil maken. JOUW onderneming kan de boom van de toekomst worden. 

Groei als onderneming zoals een zaadje groeit

Wist je dat bomen noodzakelijk zijn voor ons bestaan? Je leest het goed, NOODZAKELIJK. Met andere woorden, op het moment dat de laatste boom op aarde gekaapt wordt, is onze overlevingskans nihil.  “Overdrijf je niet een beetje?” Neen, integendeel! Ze staan in voor onze zuurstof, regelen het weer, absorberen overtollig water, vormen een beschermingsdek tegen wind, dempen geluidsoverlast, vormen een belangrijke voedingsbron en leveren ons bestandsdelen voor medicatie. Het is duidelijk: de voordelen vormen een lijstje zonder einde. Voordelen waarvan je onderneming de vruchten kan plukken (misschien zelfs letterlijk). Wie nu inzet op duurzaamheid, het planten van bomen, etc. bouwt stap voor stap aan een duurzame toekomst. Dus geef vandaag nog een startschot en denk met open geest. 

Lees. Denk. Plant.

Een bedrijfsbos klinkt niet enkel fancy, dat is het ook. Hoe fijn zou het bijvoorbeeld zijn om in teken van elke nieuwe klant een boom te planten? Hoef jij of jouw onderneming dit helemaal alleen voor elkaar te krijgen? Helemaal niet. Verschillende instanties zoals GoForest, Forest FWD, EcoTree of Natuurpunt engageren zich hier dagelijks toe en helpen waar mogelijk. Concreet zijn er meerdere opties om bij te dragen aan de totstandkoming van een (bedrijfs)bos. Zo kan je ervoor kiezen om een instantie, zoals Natuurpunt, te financieren waarmee zij grond aankopen of bomen planten. Je kan een bestaand bos helpen optimaliseren of ervoor kiezen om een nieuw bedrijfsbos uit de grond stampen. En als jouw onderneming zich middenin een groen tafereeltje bevindt, kan je er ook voor opteren om deze oase op een ecologische manier in te vullen. Je zou er bijna keuzestress van krijgen. 

Nice to know: voor het planten van een bos heb je recht op subsidies. Hoeveel zo een subsidie exact inhoudt, verschilt naargelang de plek en de oppervlakte. Informeer dus goed!

Groene voortrekkers?

Op papier ziet dit er natuurlijk allemaal easy peasy uit. Maar is het dat ook? Ja, tal van bedrijven zijn hier het mooiste bewijs van. Denk bijvoorbeeld aan ondernemingen zoals Colruyt Group, KBC, Unilin, Coeur Catering, Wolters Kluwer, BNP Paribas, IKEA, DPG Media, HomeQube, Plantyn,… Ieder voor zich dragen zij bij aan een duurzaam klimaat met eigen bosinitiatieven. Het verbaast dan ook niet dat er sinds 2019 meer dan 1 miljoen bomen geplant werden vanuit onderneming drijvende kracht. Maar dat zijn er nog te weinig. Véél te weinig. Bouw mee aan de toekomst van je bedrijf en van je medemens, want bomen zijn een levenslang geschenk. De oudste boom werd niet voor niets meer dan 5000 jaar oud!