Online distributiegigant Amazon stond de jongste tijd vaak in het oog van de storm omwille van de slechte werkomstandigheden voor zijn personeel. Maar toch lijkt het bedrijf te beseffen dat het inspanningen moet leveren op het vlak van duurzaamheid.

Het kondigde op dinsdag 23 juni de oprichting aan van een investeringsfonds met 2 miljard dollar voor de financiering van bedrijven die zullen helpen bij het bereiken van een “zero carbon economy”. Uiteraard is dat positief nieuws, maar anderzijds gaat het ook om “peanuts”, aangezien de beurswaarde van Amazon sinds begin dit jaar ondanks corona met zowat 400 miljard dollar is gestegen.

Het nu opgerichte Climate Pledge Fund zou volgens het bedrijf de ontwikkeling van technologieën en diensten mogelijk moeten maken die Amazon en andere bedrijven in staat zullen stellen om tegen 2040 koolstofneutraal te worden, zei het bedrijf in een verklaring. Dat is geen geringe uitdaging want Amazon beheert een gigantisch logistiek netwerk over de hele wereld voor zijn leveringen, en heeft ook een cloudcomputing aanbod ontwikkeld, dat gebaseerd is op zeer energie-intensieve opslagplaatsen voor servers. De groep heeft zich vorig jaar nochtans geëngageerd voor het bereiken van koolstofneutraliteit.

Hoewel klimaatorganisaties dus sceptisch blijven, lijkt het Amazon menens met zijn investeringsfonds dat volgens de distributiegigant zal investeren in bedrijven in verschillende sectoren zoals transport, logistiek, opslag en energiegebruik, maar ook productie en materialen, de circulaire economie en de agro-food sector.

In het Sustainability Commitments Report van 2019 zegt Amazon ook dat het vooruitloopt op zijn oorspronkelijke plan om alleen nog maar duurzame energie te gebruiken.

Meer info: www.amazon.com