Nu telewerk de regel is, maken veel mensen van hun huis ook hun werkplek. Dat vergt meer verwarming, koeling, verluchting, verlichting… Men is op zoek naar meer comfort, maar moet tegelijkertijd ook zorgen dat dit niet resulteert in meer broeikasgasemissies. Hoe sporen we dit met mekaar, wanneer ruim 95 procent van de woningen gerenoveerd of herbouwd moet worden om te voldoen aan de ‘klimaatneutrale norm’?

Die vraag is de inzet van een studie die Johan Albrecht, professor en doctor in de economie aan de UGent, maakte op vraag van Agoria. Professor Albrecht onderzocht de financiële barrières voor klimaat- en comfortrenovaties. De studie werd op 22 oktober voorgesteld in aanwezigheid van Vlaams minister van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme Zuhal Demir.

De uitdaging van Vlaanderen: broeikasgasemissies verminderen

Vlaanderen staat voor de belangrijke uitdaging om de broeikasgasemissies van de gebouwen in Vlaanderen met bijna dertig procent te verminderen. Woningen zijn met bijna tachtig procent veruit de grootste veroorzaker van die broeikasgasemissies van gebouwen. De studieresultaten tonen aan dat klimaatrenovatie echter nog niet evident is. Zo’n 40 tot 50% van de huidige eigenaars heeft niet de financiële middelen om hun woning klimaatcompatibel te maken. Agoria is daarover bijzonder bekommerd. De technologiekoepel ziet een doelgroepgerichte beleidsaanpak, het werken naar zowel comfort- als klimaatneutraliteit en zorgen dat klimaatneutraal wonen wordt beloond als de drie belangrijke factoren om een klimaatneutraal woningpark succesvol te kunnen realiseren.

Peter Demuynck, algemeen directeur van Agoria Vlaanderen: “De Vlaamse renovatiestrategie speelt hier al goed op in door klimaatrenovatie op het moment van woningverwerving zo aantrekkelijk mogelijk te maken. De strategie behoort dan ook tot de top drie van Europa volgens het BPIE, een onafhankelijk Europees studiecentrum voor gebouwen. Ook om de huidige eigenaars te overtuigen ziet Agoria mogelijkheden binnen het Vlaamse relanceplan. Bijvoorbeeld door woningeigenaars met budget en goesting om klimaatneutraal te renoveren te voorzien van een gratis klimaatprestatiecertificaat en een goede uitleg van de mogelijke oplossingen. Woningeigenaars die over onvoldoende budget beschikken voor klimaatneutrale technologieën zouden extra financiering moeten kunnen krijgen door als overheid het risico af te dekken.”

Het blijft volgens Agoria belangrijk te benadrukken dat een woning klimaatneutraler maken niet alleen de energiefactuur doet dalen, maar ook het comfort aanzienlijk verhoogt. Bouwtechnologieën als verwarming, koeling, ventilatie, huisautomatisering, verlichting en zonwering bieden zulke oplossingen. Bijvoorbeeld om je thuiswerkplek het hele jaar door van de juiste temperatuur te voorzien. Of te zorgen voor gezonde lucht in het huis. Door gebruik van hernieuwbaar opgewerkte energie wordt het toepassen van deze technologieën ook klimaatneutraal.

De woningpas en technologie als oplossing

“Het is belangrijk om zich tijdig te realiseren dat klimaatneutrale woningen op lange termijn beter verkocht zullen worden. Het loont daarom om na te gaan hoe klimaatneutraal uw woning is en u goed te informeren over de mogelijke bouwtechnologische oplossingen. Als eerste stap kunt u terecht in de Woningpas om te zien welke informatie er over uw woning beschikbaar is. Niet alleen voor een comfortabeler leven nu, maar ook om te zorgen dat uw woning op lange termijn haar waarde behoudt”, besluit Peter Demuynck.

 

Bron: www.agoria.be