Een uitgebreid onderzoek van Gapgemini Research Institute naar de impact van duurzaamheid op het koopgedrag van consumenten geeft aan dat de consumenten steeds meer bezorgd worden om het klimaat en het milieu en dat bedrijven dat nog onvoldoende beseffen.

De hoofdbevindingen van het rapport tonen dat 79% van de consumenten zijn koopgedrag wijzigt door duurzaamheid, sociale verantwoordelijkheid, inclusiviteit of de impact op het milieu. Wereldwijd is 53% van de consumenten overgestapt op minder bekende merken omdat ze duurzamer zijn.

Dit staat in schril contrast met de slechts 36% van de organisaties die van mening zijn dat consumenten bereid zijn om hun koopgedrag te veranderen. Nochtans geeft 77% van de bedrijven in de sector van de consumentengoederen en de retail aan dat duurzaamheid leidt tot een toename van de klantloyaliteit, terwijl 63% zegt dat het de omzet verhoogt.

De coronacrisis heeft het bewustzijn van de consument en zijn betrokkenheid bij duurzaam consumeren nog eens vergroot: 67% van de consumenten zegt voorzichtiger te zullen zijn met de schaarste van natuurlijke hulpbronnen.

Bron / meer info: ‘How sustainability is fundamentally changing consumer preferences’