Sinds 2011 zet de Nederlandse organisatie Plastic Whale zich onder impuls van oprichter Marius Smit in voor plasticvrije wateren. Dit gebeurt door economische waarde te creëren uit afval, met de betrokkenheid van zoveel mogelijk burgers, bedrijven én overheidsinstanties. Plastic Whale haalde via acties al tienduizenden PET-flessen uit het water, in eerste instantie uit de Amsterdamse grachten, en maakte daar via upcycling bootjes van.

Sinds twee jaar is Plastic Whale ook een samenwerking aangegaan met meubelfabrikant Vepa om van het plastic afval een volledig circulaire kantoormeubellijn te maken. Alle onderdelen worden zo geproduceerd dat ze aan het einde van de levensduur gedemonteerd kunnen worden om als nieuwe grondstof te dienen, met zo min mogelijk belasting voor het milieu. De meubelen zijn duurder dan vergelijkbare producten, maar dat is bewust gedaan, omdat bedrijven die ze kopen daarmee “launching partner” worden om de boodschap over het belang van de circulaire economie uit te dragen. Ook krijgen bedrijven er een lezing van Smit bij, een workshop en een dagje plastic vissen.

De aankoop van de gerecycleerde kantoormeubelen kunnen bedrijven dan ook zien als een soort commitment en de kantoortafel is letterlijk de tafel waarrond mensen kunnen zitten om over de circulaire economie van gedachten te wisselen. De samenwerking tussen Plastic Whale en Vepa illustreert alleszins perfect hoe bedrijven “beter voor mij” en “beter voor de wereld” hand in hand kunnen laten gaan. Want ook Plastic Whale is met de verkoop van de bootjes uit gereycleerd afval een commercieel bedrijf.

Vepa profileerde zich trouwens al vóór de samenwerking als Nederlands meest duurzame kantoormeubelproducent die volop inzet op circulariteit en die daarom naast de fabriek en het kantoor ook een circulair centrum heeft, waar van oude meubels nieuwe worden gemaakt. CEO Janwillem de Kam is ervan overtuigd dat circulaire economie de toekomst is en dat dit niet betekent dat er concessies moeten gebeuren op het vlak van design en kwaliteit.

Meer info : www.vepa.nlwww.plasticwhale.nl