In Nederlands Limburg zijn vier Brigthlands campussen actief rond baanbrekende innovaties op het vlak van circulaire chemie, materialen, gezondheid, agri food, data science en slimme digitale diensten.

De Brightland Chemelot Campus kondigde enkele weken geleden aan dat ze een overeenkomst tekende met het Britse Recycling Technologies Ltd, een gespecialiseerde aanbieder van kunststofrecyclingtechnologie. Recycling Technologies zal de eerste Europese kunststof chemische recyclingmachine, de RT7000, op de campus installeren.

Recycling Technologies heeft immers een technologie ontwikkeld die kunststofafval kan recycleren tot een waardevolle grondstof voor nieuwe kunststofproductie. De RT7000 is een schaalbare, gepatenteerde technologie die laagwaardig kunststofafval recycleert tot een grondstof, die als Plaxx® wordt aangeduid, voor nieuwe kunststofproductie. Het maakt het mogelijk om waarde te creëren uit kunststofafval, dat vandaag de dag met de huidige mechanische recyclingmethoden moeilijk te recyclen is en daarom wordt verbrand, op afvalstorten terechtkomt of wordt geëxporteerd.

Brightlands Chemelot Campus ligt dicht bij het belangrijkste petrochemische knooppunt in Europa, van Antwerpen en Rotterdam tot aan de Rijn en de Maas, waar 40% van de Europese chemische industrie met meer dan 320.000 werknemers gevestigd is.  De campus vormt samen met het Chemelot industriepark een van de grootste onderzoeks- en industrieterreinen van Europa.

Brightlands heeft onlangs het plan “sustainability and circular hub” gelanceerd om een leidende rol te spelen in het implementeren van innovatieve oplossingen voor ecologische problemen. Dit initiatief is gebaseerd op gezamenlijke onderzoeks- en commerciële programma’s voor de ontwikkeling van nieuwe, duurzame en recycleerbare materialen die op grote schaal kunnen worden toegepast om de leidende positie van de regio in de petrochemie te behouden.

De overeenkomst is ook een belangrijke stap voor Recycling Technologies, dat zo zijn eerste vestiging buiten het Verenigd Koninkrijk krijgt om zijn technologie te demonstreren, te testen en in heel Europa in te zetten. De volgende stappen voor de Brightlands Chemelot Campus-overeenkomst zijn het verkrijgen van de benodigde vergunningen en planning voor de nieuwe fabriek, het definiëren van de locatie en het in gang zetten van het grondwerk.

Meer info : www.brightlands.com – www.recyclingtechnologies.co.uk