De Nederlandse ondernemer Bert van Son richtte in 2012 MUD-jeans op. Over dit circulaire denim merk en over zijn Lease-a-Jeans concept gaat hij al enkele jaren wereldwijd lezingen geven. Door de coronacrisis liggen die lezingen natuurlijk stil, maar dat betekent niet dat hij niet elke kans aangrijpt om zijn boodschap uit te dragen.

 

Op het nieuwsplatform Webhelden  verklaarde hij dat hij graag wil dat zoveel mogelijk textielfabrikanten uit de hele wereld zijn model gaan kopiëren omdat dat de enige manier is waarop zijn ideaal van een circulaire textielindustrie realiteit kan worden. MUD Jeans kreeg onlangs het label “benefit corporation” en behoort zo net als Tony’s Chocolonely en Ben & Jerry’s tot de bedrijven die voor alle mensen in de productieketen voor een eerlijke behandeling en beloning  zorgen. Het bedrijf heeft een duurzaam alternatief gevonden voor het water verspillende stonewashen en spoort zijn klanten maximaal aan om hun jeans te leasen en na gebruik terug te sturen. De denimwear wordt dan uit elkaar getrokken en van de vezels wordt een nieuwe jeans gemaakt. Ondertussen verkoopt MUD al in 28 landen. Volgens van Son, omdat de jonge generatie heel goed beseft dat ze met elke euro die ze uitgeeft kan bijdragen tot een beter milieu en klimaat. Samen met zijn team wil hij modefabrikanten uit de hele wereld kennis laten maken met de circulaire aanpak van MUD jeans. “Natuurlijk”, zo zegt hij nog, “vergt het van ondernemers een inspanning om de gedachte om snel veel geld te verdienen los te laten. Voor duurzaamheid is er wel een lange adem nodig. Maar op termijn zijn de baten vele malen hoger dan de kosten.”

Op hun website www.mudjeans.eu leggen ze haarfijn elke stap in hun productieproces uit net als waarden waarop elke beslissing gesteund is. In het duurzaamheidsrapport kan je de resultaten lezen die ze het voorbije jaar hebben gerealiseerd met hun duurzame businesmodel.