Soraya Wancour, de jonge modeontwerpster en oprichtster van het modelabel Studio AMA, gelooft honderd procent in haar circulaire start-up die prêt-à-porter maakt van de stofresten die textielproducten anders als afval moeten verwerken.

Aan The Circular Kickstart legde ze uit dat ze vooral mikt op klanten die design belangrijk vinden en er niet zoals iedereen willen bijlopen. Zij die het tegelijk ook belangrijk vinden dat de mensen die hun kleding gemaakt hebben, in goede omstandigheden werken en correct betaald worden. Klanten dus die het ecologische aspect van kledijproductie en lokaal consumeren belangrijk vinden, en een alternatief “met een smoel” zoeken voor de zaken in de grote winkelstraten en voor de grote jongens van de e-commerce.

Studio AMA maakt gebruik van de stofreststromen bij de grote textielproducenten om kwaliteitsvolle kledij te maken. Het label biedt dus de mogelijkheid deze resten op een alternatieve manier te verwerken, zodat ze niet op de afvalberg terecht komen. De wintercollectie 2019 kwam op die manier tot stand in samenwerking met de matrasstoffenproducent Bekaert Deslee, terwijl studio AMA voor de wintercollectie 2020 dan weer gebruik maakte van de stoffen van badstoffenbedrijf Clarysse, linnenspecialisten Libeco en Annabel Textiles. Zelfs de kleren van ECOSO die niet meer aan de kringwinkels verkocht kunnen worden krijgen een tweede leven. Voor de eigenlijke productie met deze restjes en overschotjes die anders uiteindelijk worden weggegooid werkt Soraya Wancour samen met sociale maatwerkbedrijven. Op die manier trekt ze ook op een sociaal vernieuwende manier aan de kar: “Die hebben over het algemeen geen confectie- of dus klerenmakersskills in huis. Confectie is iets volledig nieuw voor maatwerkbedrijven en omdat ik stap voor stap met hen een traject aanga om hen die technieken bij te brengen, kunnen zij hun portfolio vergroten en zo op termijn ook nieuwe klanten aantrekken”, legt Soraya Wancour uit. “Deze nieuwe competenties zijn broodnodig voor maatwerkbedrijven, want overheidssubsidies nemen stelselmatig af. Daarom zijn klanten uit de reguliere economie steeds meer nodig.”

Innoveren doet Soraya ook door inspiraties en lezingen te geven over hoe consumenten op een duurzame manier kunnen omgaan met kledij. Ook dat kan een grote impact hebben op de vraag naar haar producten en onrechtstreeks dus voor een afbouw zorgen van de hoeveelheid textielafval. Soraya gelooft volop in de kracht van de circulaire economie: “Het gaat over werken aan een nieuwe samenleving waarin we de waarde van materialen inzien in plaats van te leven volgens een wegwerpmentaliteit.” Studio AMA kiest ervoor circulair te werk te gaan, omdat hopen textieloverschotten ongebruikt achterblijven, terwijl deze tot kledij kunnen omgevormd worden. Dankzij de herwaardering van textielafval schrijft Studio AMA in wezen een uniek verhaal. De beperkingen van het beschikbare materiaal én van de mensen uit het maatwerkbedrijf zijn de bronnen van creativiteit om het anders te doen, om aan slow fashion een nieuwe impuls te geven en om zo ook bij te dragen tot een duurzame toekomst. Als start-up laat studio AMA de duurzaamheidsfilosofie in alle aspecten van de bedrijfsvoering doordringen. Zeker de moeite waard dus om eens een kijkje te gaan nemen op hun website.

Meer info : www.studioama.be