Het Franse ecologische jeansmerk 1083 gaat er prat op alles te produceren binnen een afstand van 1083 kilometer – de afstand die de het meest noordelijk en het meest zuidelijke dorp van het land scheidt – en zorgt zo voor veel lokale werkgelegenheid.

Afgelopen zomer pakte het bedrijf van Thomas Huriez uit met de eerste oneindig recycleerbare jeans en nu slaat het de handen in elkaar met Hopaal, een andere Franse producent van duurzaam textiel. Samen creëren ze nu volgens hetzelfde principe een jeansvest met een eeuwig leven. Clément Maulavé, de oprichter van Hopaal,  is ervan overtuigd dat de modesector een cruciale rol kan spelen in de aanpak van de klimaatcrisis omdat de textielbranche nu eenmaal enorm vervuilend is.

Elke stap vooruit die de sector zet, kan voor veel positieve impact zorgen. Met de “oneindige” jeansvest, die wanneer ze door de bezitter wordt binnengebracht, als grondstof dient om een nieuwe te produceren, dragen 1083 en Hopaal daar in ieder geval toe bij.

Deze vest is voor 100% uit polyester, dat deels wordt geproduceerd uit plastic afval dat op zee wordt ingezameld, zodat ze  volledig recycleerbaar is. Om ervoor te zorgen dat de eigenaars hun afgedragen jassen, die ze anders zouden weggooien, terug binnenbrengen, is door 1083 en Hopaal geopteerd voor het systeem van statiegeld.

Consumenten die hun jas terugsturen krijgen dan de 20 euro statiegeld terug die ze bij aankoop hebben betaald. De afgedragen jas wordt door Hopaal versnipperd en omgezet in nieuwe draad. Wat anders bij het afval zou zijn beland is daardoor dus opnieuw grondstof.

Hopaal, dat ook voordien al T-shirts en kleedjes maakte uit gerecycleerd materiaal steunt door het afdragen van 1% van zijn omzet – niet zijn winst ! – via de beweging “1% pour la planète” ook verschillende andere initiatieven die het milieu willen beschermen, waaronder “Coral Guardian” ter bescherming van de koralen en “Mountain Wilderness” om ervoor te zorgen dat massatoerisme en de afval die daarmee gepaard gaat het ecosysteem in de bergen niet al te veel schade toebrengt. Bij elke aankoop kunnen consumenten aanduiden naar welk van die initiatieven hun voorkeur uitgaat.

Meer info : www.hopaal.com – www.1083.fr