De Zweedse gemeentelijke woningbouwcorporatie Vätterhem is zich volop aan het klaarstomen om in Jönköping woningen en appartementen te bouwen die niet zijn aangesloten op een gemeentelijk netwerk. Meestal verwijst de term “off-grid” naar gebouwen die zelfvoorzienend zijn op het gebied van energie.

De nieuwe gebouwen zullen echter ook zelfvoorzienend zijn op het gebied van energie en water, en ze zullen ook hun eigen afvalwater zuiveren en opnieuw gebruiken. Vätterhem is daarvoor een samenwerking aangegaan met diverse deskundigen en met vastgoedbedrijf YEAH (Yellon Environmental Aesthetic Housing).

Een dergelijk huis kost meer dan een klassieke woning, maar de investering verdient zich volgend de corporatie ook relatief snel terug. Het duurzame energiesysteem in de off-gridwoningen wordt geleverd door Nilsson Energy met een juiste mix van in batterijen opgeslagen zonne- en windenergie.

De lancering van het project valt ook samen met de aankondiging van de Zweedse overheid om te focussen op groene waterstofenergie en kan een substantiële bijdrage leven tot het versterken van het bewustzijn dat een decentrale CO2-vrije energievoorziening mogelijk is en zowel voor de bewoners als voor het milieu een uitstekende zaak is.

Meer info op  www.vetterhem.se, www.yellon.se; www.nilssonenergy.com