Het Spaanse duurzame modemerk Ecoalf zal wellicht profiteren van de coronacrisis omdat het ook voordien al probeerde de hele mode-industrie wakker te schudden door enkele van de grootste problemen, namelijk het buitensporige verbruik van natuurlijke hulpbronnen en afvalproductie, aan te pakken.

Het label, dat in 2009 is opgericht door Javier Goyeneche, gelooft in een circulaire productie en wil door het gebruik van innovatieve technologieën volop inzetten op de productie van kledingstukken die volledig bestaan uit gerecycleerde materialen. CEO Marisa Selfa slaagde erin om voor Ecoalf als eerste kledingbedrijf in Spanje een B-Corp certificering te ontvangen.

Het label lanceerde in 2015 het initiatief Upcycling the Oceans, waarbij het samenwerkt met de visserijsector om de oceaan te ontdoen van afval en die vervolgens om te zetten naar nieuwe materialen. Het merk heeft tot nu toe twee Upcycling the Ocean-projecten gelanceerd – één in Spanje en één in Thailand – en werkte samen met ruim 3.000 vrijwillige vissers en 550 boten om zwerfafval in de zee op te ruimen. Daarmee heeft Ecoalf plastic flessen, nylon, katoen, wol en zelfs gebruikte banden omgetoverd tot kledingstukken.

Sinds 2015 heeft het bedrijf 500 ton aan maritiem afval gerecycleerdd. Het snel groeiende merk heeft momenteel flagshipstores in Madrid, Berlijn, Barcelona, Amsterdam en Malaga, en sinds enkele maanden ook in Tokyo.  Duurzaamheid is volgens Marisa Selfa geen trend, het is iets dat bedrijven transformeert en het is er om te blijven, maar ze waarschuwt wel voor “greenwashing”.

Als merken echt duurzaam willen zijn moeten ze volgens haar goed nadenken over de gehele productieketen, en zich niet alleen richten op kleine aspecten. Voor Ecoalf gaat duurzaamheid niet alleen over de stoffen die worden gerecycleerd of de inkoop of gedragscodes – het gaat om het grotere geheel en het in acht nemen van al deze aspecten. Duurzaamheid gaat voor Ecoalf ook over educatie en dus over de uitleg aan de consument over het waarom van de keuze voor duurzaamheid. Zo organiseerde Ecoalf in 2019 liefst 300 conferenties om te spreken over duurzaamheid in de mode-industrie.

Meer info : www.ecoalf.com