Bij de tiende editie van de Gentrepreneur Awards vielen verschillende jonge ondernemers in de prijzen. Opvallend is zowat bij allemaal de grote aandacht voor klimaat en milieu. Dat is ook het geval voor Maybritt Devriese en Ruslan Podgaetskiy die met hun bedrijfje Davai de prijs van “Geduchte groeier” in ontvangst mochten nemen. Al sinds hun eerste studentenjaren timmeren ze aan de weg met zelfgemaakte veganistische dumplings als alternatief voor vlees.

Ze bakten die dumplings – gepocheerde meelballen of knoedels met een vulling – in hun eigen keuken en brachten ze met de fiets rond. Maar vorig jaar konden ze al distributieketens als Bioplanet, Proxy Delhaize, Ohne en tientallen zelfstandige retailers op hun klantenlijst zetten. Ze produceren nu al duizenden dumplings per maand en elke consumptie daarvan betekent weer minder vleesconsumptie en heeft dus een positieve impact op het klimaat.

Davai is Russisch voor ‘let’s go!’ en de twee jonge zaakvoerders steken dan ook hun ambitie niet onder stoelen of banken. Ze willen hun producten eigenlijk over de hele wereld verkopen én een inspiratiebron zijn voor alle ondernemers die wel beseffen dat het anders moet maar die nog niet altijd goed inzien dat winst maken en tegelijk begaan zijn me de wereld wel degelijk samen kunnen gaan.   

Meer info: www.davaidumplings.com