Onlinemarketeer Christian Bleeker reisde een paar jaar door populaire bestemmingen in Azië, waar leeftijdgenoten met hun laptop aan het strand zaten te werken. Diezelfde stranden lagen vaak bezaaid met aangespoeld plasticafval, terwijl Bleeker in de steden vaak in een niets ontziende smog terechtkwam. Samen met software engineer Janek Ozga ontwikkelde Bleeker vervolgens een gratis plug-in voor webbrowsers, een handig hulpmiddel voor de “digital nomads” van vandaag die vanop elke plaats op de wereld willen kunnen werken.

Wie Browsy installeert, ziet twee dingen gebeuren. Ten eerste lichten sommige zoekresultaten in Google groen op. Zo weet de gebruiker dadelijk of een bedrijf samenwerkt met Browsy. Wie vervolgens iets bestelt bij een van de 2.800 aangesloten webshops, kan Browsy via een pop-up activeren. Afhankelijk van de afspraken met die webshop wordt 1 tot 6 procent van het aankoopbedrag aan Browsy overgemaakt. Van dat bedrag doneert Browsy dan weer 80 procent aan organisaties die bomen planten. Eigenlijk benutten Browsy op die manier het affi­liate marketingmodel van online verkoop. Dat is gebaseerd op commissie. In dit model zoeken webshops die hun online publiek willen vergroten partners die daarbij kunnen helpen. Partijen als Jumbo en Skyscanner dragen een commissie af als klanten via partnerorganisaties, in dit geval Browsy, de webshop binnenkomen. Het hele verhaal staat nog in de kinderschoenen, maar het project maakte het toch al mogelijk om de jongste maanden via het Eden Reforestation Project in landen als Haïti en Madagaskar meer dan 1.500 bomen te planten. Dat is niet veel maar het is iets.

Milieu- klimaatspecialisten laten echter ondertussen geen gelegenheid onbenut om er te blijven op wijzen dat het stoppen met de kap van bomen nog belangrijker is dan het planten van nieuwe bomen. Browsy werkt trouwens ook samen met WeForest, dat onder de vlag vaart van het Gold Certificate dat mede is ontwikkeld door het WereldNatuurFonds. De samenwerking zou een indicatie moeten zijn voor de transparantie en professionaliteit bij herbebossing. Wat Browsy doet is een mooi voorbeeld van wat ook CEO’s 4 Climate wil doen : bewustwording creëren, inzetten op positieve initiatieven en ondernemers en burgers mobiliseren om met de bouwstenen van het huidige model ook een nieuw toekomstmodel uit te denken.

Meer info : browsy.earth