De bakkerij Broodnodig uit Hofstade heeft altijd al gekozen voor een eigenzinnige aanpak.

Het “traagste brood” van de zaakvoerders Marc Van Eeckhout en Lutgart Lyen – een naam die ze bedachten omdat ze het brood tijdens het bakproces vijf keer laten rusten – wordt immers enkel verdeeld in de horeca, in lokale supermarkten en via een tiental automaten in en rond Mechelen.

Van Eeckhout en Lyen vonden dat het tegen de principes van de duurzaamheid indruist om grondstoffen van over heel de wereld te laten komen en dat dit ook de kwaliteit van het boord niet ten goede kwam. De bakkerij werkt daarom sinds 2011 samen met boeren uit de streek die voor hen granen verbouwen. Nu gaat Broodnodig nog een stapje verder door zelf zijn eigen graan te kweken op een proefveld met 48 graansoorten. Daarmee experimenteren de bakkers nu om tot de beste smaak te komen.

De bedoeling is om voornamelijk oude granen te gebruiken waarover veel kennis verloren is gegaan. Vanaf volgend seizoen wil Broodnodig de eerste speciaalbroden bakken met de eigen gekweekte granen. Die keuze maken de bakkers naar eigen zeggen omdat ze nog iets willen betekenen voor de volgende generaties. Een duurzame en lokale productie is immers niet alleen goed voor de kwaliteit en de smaak maar ook voor het milieu en het klimaat.

Meer info op: www.broodnodig.be